Banany w cieście kokosowym (deser bezglutenowy)
2020-10-19- Ilość porcji: 0m
- Czas przyrządzenia: 0m
- Całkowity czas: 0m
Banany w cieście kokosowym
Banany w cieście to deser stworzony z myślą o małych konsumentach (puszyste, pachnące, słodkie ale bez cukru) jak również osobach z nietolerancją glutenu, bo właśnie z myślą o nich pszenną oczyszczoną mąkę zastąpiłam mąką kukurydzianą. Dodatek cukru zastąpiłam miodem – czyli zdrowszym wydaniem słodyczy.
Banany w cieście kokosowym – składniki
2 banany
20 g wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka miodu
3 łyżki mąki kukurydzianej
100 ml ciepłego mleka
Podane składniki wystarczą do przygotowania około 12 – 15 sztuk.
Przygotowanie
W misce łączymy 2 jajka, wiórki kokosowe, 1 łyżkę miodu oraz 100 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy 3 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, tyk by nie spływało z bananów.
Banany obieramy i kroimy skośnie na plastry. Plastry przekładamy do naczynia w którym jest ciasto i delikatnie mieszamy.
Banany smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu. Po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Serwujemy gorące z syropem klonowym i gałązką mięty.
Deser ten sprawdzi się również bardzo dobrze jako słodki dodatek do drugiego śniadania w szkole dla naszych pociech.
Napisane w Nashelly s 24 września, 2013
Uwielbiam banany w każdej postaci 🙂
Napisane w Beata s 26 września, 2013
Ależ apetycznie wyglądają….
Napisane w nastka 88 s 25 listopada, 2014
Muszą być niesamowicie kaloryczne 😉 ale chętnie się skuszę, wyglądają imponująco! 😀 bardzo fajny kulinarny blog. Pozdrawiam i zapraszam na swoją stronę, o nieco innej tematyce http://www.naszabudowa.com.pl
Napisane w Kolka s 30 grudnia, 2014
Ananas w cieście jest równie pyszny 🙂
Napisane w Krecik s 28 stycznia, 2015
Takie pyszne banany wypada podać z czymś słodkim do picia.
Napisane w caffegaleria s 28 stycznia, 2015
pycha 🙂 na pewno wypróbuje ten przepis 🙂
Napisane w Ela s 27 lutego, 2015
Mam podobny przepis, tylko do podania używam syropu klonowego! Pycha!
Napisane w Przyszła mama s 12 października, 2021
widze, ze jest to odpowiednie dla kobiet w ciazy, wiec z pewnoscia wyprobuje!