Banany w cieście kokosowym (deser bezglutenowy)

2020-10-19
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Banany w cieście kokosowym

Banany w cieście to deser stworzony z myślą o małych konsumentach (puszyste, pachnące, słodkie ale bez cukru) jak również osobach z nietolerancją glutenu, bo właśnie z myślą o nich pszenną oczyszczoną mąkę zastąpiłam mąką kukurydzianą.  Dodatek cukru zastąpiłam miodem – czyli zdrowszym wydaniem słodyczy.


Banany w cieście kokosowym – składniki

2 banany

20 g wiórków kokosowych

2 jajka

1 łyżka miodu

3 łyżki mąki kukurydzianej

100 ml ciepłego mleka

Podane składniki wystarczą do przygotowania około 12 – 15 sztuk.

 Przygotowanie

W misce łączymy 2 jajka, wiórki kokosowe, 1 łyżkę miodu oraz  100 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy 3 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dokładnie mieszamy.

Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, tyk by nie spływało z bananów.

Banany obieramy i kroimy skośnie na plastry. Plastry przekładamy do naczynia w którym jest ciasto i delikatnie mieszamy.

Banany smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu. Po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Serwujemy gorące z syropem klonowym i gałązką mięty.

Deser ten sprawdzi się również bardzo dobrze jako słodki dodatek do drugiego śniadania w szkole dla naszych pociech. 

 

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Nashelly s 24 września, 2013

    Uwielbiam banany w każdej postaci 🙂

  2. Napisane w Beata s 26 września, 2013

    Ależ apetycznie wyglądają….

  3. Napisane w nastka 88 s 25 listopada, 2014

    Muszą być niesamowicie kaloryczne 😉 ale chętnie się skuszę, wyglądają imponująco! 😀 bardzo fajny kulinarny blog. Pozdrawiam i zapraszam na swoją stronę, o nieco innej tematyce http://www.naszabudowa.com.pl

  4. Napisane w Kolka s 30 grudnia, 2014

    Ananas w cieście jest równie pyszny 🙂

  5. Napisane w Krecik s 28 stycznia, 2015

    Takie pyszne banany wypada podać z czymś słodkim do picia.

  6. Napisane w caffegaleria s 28 stycznia, 2015

    pycha 🙂 na pewno wypróbuje ten przepis 🙂

  7. Napisane w Ela s 27 lutego, 2015

    Mam podobny przepis, tylko do podania używam syropu klonowego! Pycha!

  8. Napisane w Przyszła mama s 12 października, 2021

    widze, ze jest to odpowiednie dla kobiet w ciazy, wiec z pewnoscia wyprobuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4.3 / 5)

4.3 5 3
Oceń przepis

3 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • domowy chleb razowy

    Domowy chleb razowy

  • Mix sałat z kurczakiem i dressingiem z oleju z wiesiołka

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

  • Pełnoziarniste pierogi z mięsem i cukinią

  • Naleśniki gryczane z farszem mięsno – warzywnym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
https://www.kulinarny-blog.pl/