Carpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi
2013-04-22- Ilość porcji: 0m
- Czas przyrządzenia: 0m
- Całkowity czas: 0m
Carpaccio z łososia – składniki:
130 g łososia
30 g parmezanu
50 g orzechów pistacjowych
1 cytryna
rukola lub roszponka
kiełki brokuła – do dekoracji
kilka cienkich plastrów czerwonej cebuli
8 łyżek oliwy
bazylia suszona i świeża
sól
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Podane składniki wystarczą do przygotowania carpaccio dla 1 osoby

Carpaccio z łososia
Carpaccio z łososia – przygotowanie:
Świeżego łososia wkładamy do zamrażarki na około 1-2 godziny. Zmrożenie ryby znacznie ułatwi nam jej późniejsze pokrojenie w cienkie plastry.
Talerz przeznaczony do carpaccio równomiernie polewamy niewielką ilością oliwy i posypujemy bazylią.
Łososia wyjmujemy z zamrażarki i kroimy w bardzo cienkie plastry. Plastry łososia układamy równomiernie na wcześniej przygotowanym talerzu z oliwą i bazylią. Całość polewamy sporą ilością oliwy oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Łuskamy orzechy pistacjowe i przełamujemy je na pół. Posypujemy nimi carpaccio.
Oliwki również kroimy na pół i także, równomiernie układamy je na carpacciu.
Na środku dania układamy plaster cytryny, na nim kilka liści rukoli lub roszponki oraz plastry parmezanu. Carpaccio to smakuje również dobrze posypane odrobiną czerwonej cebuli pokrojonej w bardzo cienkie pióra.
Przystawkę dekorujemy kiełkami np. brokuła oraz listkami świeżej bazylii.
Na koniec całość posypujemy startym parmezanem.

Carpaccio

Carpaccio z łososia

Carpaccio
Napisane w vigrax s 10 Maj, 2016
Wygląda pysznie, ma potencję na danie tygodnia u nas w domu. Ciekawe jakby smakowało po drobnym zmianie w składzie (dodaniu do plasterka cytryny trochę miodu)
Napisane w Walentynka s 11 Sierpień, 2017
same pyszności