Chłodnik z młodego szczawiu

2019-06-21
  • Porcja: 2-3
  • Ilość porcji: 60m
  • Czas przyrządzenia: 30m
  • Całkowity czas: 0m

Chłodnik ze szczawiu

Zupy – chłodniki cieszą się coraz większą popularnością na polskich stołach. To dania lekkie, dietetyczne i bardzo orzeźwiające. Ponad to mechaniczna obróbka (brak gotowania) sprawia, że dania tego typu zatrzymują wszystkie najcenniejsze składniki odżywcze.

Chłodnik ze szczawiu

Chłodnik z młodego szczawiu

Chłodnik ze szczawiu – SKŁADNIKI

500 ml jogurtu naturalnego

50 ml mleka 2%

50 g świeżego szczawiu

1/2 dużego ogórka (około 130 – 150 g)

3-4 duże rzodkiewki 

2 ząbki czosnku

2 jajka ugotowane na twardo

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz ziołowy

Podane składniki wystarczą do przygotowania chłodnika dla około 2-3 osób

Chłodnik ze szczawiu  – PRZYGOTOWANIE

Szczaw, rzodkiewkę i ogórek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Szczaw drobno kroimy w paski, górka w plastry a następnie w cienkie słupki ( nie obieramy – skórka zawiera dużo cennych składników odżywczych). Rzodkiewki podobnie jak ogórka kroimy w plastry a następnie w słupki. 

Przy sporządzaniu chłodnika niektóre osoby praktykują ścieranie warzyw na tarce jarzynowej. Ja warzywa zawsze kroję w słupki ewentualnie w kostkę gdyż nie wycieka z nich sok w tak dużej ilości jak po starciu a w efekcie chłodnik uzyskuje idealną konsystencję – nie za rzadką i nie za gęstą, a warzywa podczas jedzenia bardzo przyjemnie chrupią 🙂 

Do wazy porcjujemy jogurt naturalny. Dodajemy do niego mleko oraz pokrojone warzywa. Czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie dodajemy do pozostałych składników. Chłodnik doprawiamy łyżeczką cukru, solą i ziołowym pieprzem. 

Odstawiamy do lodówki na pól godziny aby wszystkie składniki się przegryzły

Do miseczek porcjujemy chłodnik, na wierzchu układamy cząstki jaj, dekorujemy świeżymi warzywami: ogórkiem, rzodkiewką lub szczawiem.

Chłodnik ze szczawiu

Chłodnik z młodego szczawiu


Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Monika s 22 kwietnia, 2015

    Taki chłodnik oj wodzi na pokuszenie. 🙂 Już nie mogę doczekać się, kiedy zacznie wszystko w ogródkach rosnąć i będzie można przygotować go ze swoich produktów. Co do szczawiu, ja zawsze słyszałam, nie wiem czy słusznie, że jakaś jego część jest trująca, że trzeba wiedzieć co można jeść bez obaw. Dlatego zawsze do zupy czy chłodnika używam tego ze słoiczka. Czy słusznie?

  2. Napisane w Tomek s 6 maja, 2015

    Czesc 🙂 Chcialem Ci podziekowac za wszystkie Twoje wpisy, bo są naprawdę mega 🙂 Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytac Twojego bloga, bo gdybys planowal w najblizszej, czy nawet nieco dalej oddalonej przyszlosci zakonczyc dzialalnosc blogowa, to naprawdę bylaby to wielka strata, no i pewnego rodzaju pustka :p

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 7 maja, 2015

      Bardzo dziękuję za miły komentarz:) Właśnie dla takich opinii warto to robić. Pozdrawiam serdecznie!

  3. Napisane w Michał s 25 maja, 2015

    Kurcze pysznie wygląda ten chłodnik trzeba to przyznać. W sumie jeśli chodzi, o szczaw to wiedziałem do tej pory i sam tak robiłem, że dodawałem go do zupy i później powstawała zupa szczawiowa. Jeszcze w chłodniku nie miałem okazji wypróbować szczawiu, na zimno ale na pewno spróbuję.

  4. Napisane w Mariusz s 28 maja, 2015

    Witam mi się wydaje, że już ten chłodnik gdzieś widziałem, ale mogę się mylić. Jednak jak tylko zrobi się cieplej to z pewnością wypróbuję tą potrawę, ponieważ naprawdę wygląda to pysznie. Dzięki za przepis i serdecznie pozdrawiam.

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 28 maja, 2015

      Z pewnością mój chłodnik ze szczawiu to nie jedyny chłodnik tego typu w internecie. Dodam jednak, że przepis jest mojego autorstwa. Z reguły nie posiłkuję się innymi przepisami a sama tworzę swoje potrawy. Pozdrawiam.

  5. Napisane w Jarek s 8 czerwca, 2015

    WOW, WOW, WOW!!! To jest naprawdę swietne 🙂 Nie, nie przesadzam, dużo czytam, szczegolnie wpisow blogerow w internecie i smialo moge Ci powiedziec, ze nigdy wczesniej nie spotkalem się z blogerem, który mialby rownie wielki talent do pisania, jaki to talent niezaprzeczalnie posiadasz Ty 🙂 No, no, jestem pelen podziwu, serdecznie pozdrawiam 🙂

  6. Napisane w Paweł s 16 czerwca, 2015

    uwielbiam wszelkie chłodniki! jako facet niestety nie mogę pochwalić się zbyt dużymi umiejętnościami kulinarnymi choć bardzo bym chciał – ale powoli nadrabiam wszelkie straty i staram się uczyć gotować. przepis na ten chłodnik wydaje się być całkiem prosty i może wypróbuję go w weekend? mam nadzieję, że się uda

  7. Napisane w Norbert s 19 czerwca, 2015

    przepis bardzo ciekawy na pewno przygotuję chłodnik wedle tego przepisu

  8. Napisane w Janusz s 13 lipca, 2015

    Nie ma to jak dobry chłodnik kiedy za oknem upał 🙂

  9. Napisane w netka s 27 sierpnia, 2015

    Taaak dawno jadłam szczaw! W tym tygodniu idealny byłby na obiadek. Kradnę przepis 😉

  10. Napisane w Katarzyna s 17 marca, 2016

    Mniam uwielbiam chłodniki! Tylko czekać aż przyjdzie sezon na pyszny świeży szczaw!

  11. Napisane w Redbubble s 31 sierpnia, 2016

    Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article

  12. Napisane w Pełnia Smaków s 28 lipca, 2017

    Aż nabraliśmy ochoty na chłodniczek 🙂

  13. Napisane w Pola s 22 września, 2017

    najlepszy !

  14. Napisane w Karina s 11 lutego, 2018

    uwielbiam zupę szczawiową

  15. Napisane w Marta s 17 lutego, 2018

    wow pycha !

  16. Napisane w Patka s 9 kwietnia, 2018

    najlepszy

  17. Napisane w Madzia s 9 kwietnia, 2018

    genialne 😀

  18. Napisane w ewa s 6 listopada, 2018

    Niesamowicie wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4 / 5)

4 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • domowy chleb razowy

    Domowy chleb razowy

  • Mix sałat z kurczakiem i dressingiem z oleju z wiesiołka

  • Banany w cieście kokosowym

    Banany w cieście kokosowym (deser bezglutenowy)

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

  • Pełnoziarniste pierogi z mięsem i cukinią

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
https://www.kulinarny-blog.pl/