Ciasto marchewkowo-bananowe bez cukru

2015-02-19
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Ciasto marchewkowo-bananowe bez cukru

Ciasto to nie zawiera dodatku cukru. Słodyczy nadają mu miód, banany oraz cynamon który posiada właściwości wydobywania słodyczy ze składników do których jest dodawany. Smak oraz wartość odżywczą wzbogacają prażone orzechy. Ciasto to fantastycznie smakuje z kremem z serka mascarpone (aby go przygotować tak naprawdę wystarczy zmiksować mascarpone z miodem) lub polewą z gorzkiej czekolady. Pamiętajcie to co zdrowe także może dobrze smakować.

Szklanka mleka + kawałek ciasta marchewko – bananowego i II śniadanie gotowe – pyszne i zdrowe. Polecam!

Ciasto marchewkowo-bananowe bez cukru – składniki

1 średnia marchewka (około 130 g)

1 średni banan (około100 g)

4 jaja

80 g orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżka miodu płynnego

1 łyżeczka cynamonu

Podane proporcje wystarczą do przygotowania ciasta o wadze około 900 g.

Ciasto marchewkowo-bananowe bez cukru – przygotowanie

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach (większych od tych do tarcia ziemniaków na placki, ale mniejszych od tych na których zwykle ścieramy marchewkę na surówkę). Banana ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Żółtka jaj łączymy z marchewką, bananem i łyżką miodu i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.

Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli małymi porcjami dodajemy do masy marchewkowo-bananowej, delikatnie mieszamy aby nie zburzyć struktury białek Na koniec dodajemy uprażone orzechy włoskie. Mieszamy i wypełniamy tak przygotowanym ciastem wysmarowaną tłuszczem formę – keksówkę.

Pieczemy około 20 minut w 180 St. C w funkcji termoobiegu.

Ciasto świetnie smakuje z polewą z gorzkiej czekolady lub miodem.

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w foodmania s 19 Luty, 2015

    marchewkowe ciacho robiłam już wiele razy w różnych odsłonach, ale jeszcze nigdy z orzechami, super pomysł 🙂

  2. Napisane w Dawid s 19 Luty, 2015

    Banan i marchewka… O tym bym nie pomyślał! Szukałem przepisu na ciasto marchewkowe ale takie, które miałoby być podobne do piernika. Pamiętam, że babcia kiedyś mi takie upiekła, a zgubiłem przepis. A tutaj trafiam na taki przepis i chyba z ciekawości wypróbuję, bo aż się nie chce wierzyć w takie połączenie 🙂

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 20 Luty, 2015

      Jeśli lubisz ciasta piernikowe to polecam dodać oprócz cynamonu inne przyprawy korzenne np. kardamon, goździki itp.

  3. Napisane w Malwa s 20 Luty, 2015

    A kiedyś myślałam, że ciasto marchewkowe to ohyda… Teraz wiem jak bardzo się myliłam

  4. Napisane w gin s 21 Luty, 2015

    Mniam, takie drugie śniadanie to ja rozumiem 🙂

  5. Napisane w Nina s 25 Luty, 2015

    Nie spotkałam się wcześniej z połączeniem marchewki i banana! Koniecznie muszę wyprobować twoj przepis!

  6. Napisane w Kasia s 25 Kwiecień, 2015

    Hej 🙂 Jestes jedynym blogerem jakiego do tej pory spotkalem, który ma talent i wie o czym pisze 🙂 Wiekszosc osob z ktorymi do tej pory mialem do czynienia wypowiadało się na tematy, o których niestety nie mialy one zielonego pojecia, jednak w Twoim przypadku jest zupelnie inaczej, Twoje teksty są swietne 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4.3 / 5)

4.3 5 4
Oceń przepis

4 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress