Domowe Raffaello z kaszą jaglaną
2016-01-20- Poziom umiejętności: Łatwy
- Ilość porcji: 0m
- Czas przyrządzenia: 0m
- Całkowity czas: 0m
Domowe Raffaello z kaszą jaglaną
Domowe Raffaello z kaszą jaglaną to zdrowy zamiennik tradycyjnych Raffaello które znamy jako piękny i pyszny słodycz wręczany na różne okazje. Niestety to „sklepowe” Raffaello nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością. Ich kład potrafi skutecznie odstręczyć nawet najbardziej zagorzałych fanów kokosów. Stąd dzisiejsza moja propozycja to zdrowszy zamiennik tradycyjnych raffaello. Słodką masę kremową zastąpiłam serkiem mascarpone połączonym z kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi, ale spokojnie, nawet dzieci nie wyczują kaszy w tym smakołyku. Chrupkości nadają siekane migdały, możecie je wcześniej podprażyć na suchej patelni – nabiorą wtedy jeszcze większej chrupkości. A wisienką na torcie jest cały migdał w środku „raffaello”.
Pięknie zapakowane w przezroczysty arkusz folii z piękną kokardą mogą stanowić fantastyczny prezent np. Na Dzień Babci i Dzień Dziadka.

Domowe Raffaello z kaszą jaglaną
Domowe Raffaello z kaszą jaglaną – składniki:
50 g wiórków kokosowych
70 g serka mascarpone
100 g kaszy jaglanej
1 łyżka cukru pudru / 1 łyżka miodu
12 szt. migdałów całych, łuskanych
25 g siekanych płatków migdałowych
ew. 1 łyżeczka oleju kokosowego
Z podanych składników przygotujemy 12 sztuk „Raffaello”

Domowe Raffaello
Domowe raffaello – przygotowanie
Kaszę jaglaną, aby pozbyć się jej goryczki moczymy około 1/2 godziny w wodzie. Odsączoną kaszę wkładamy do gotującej się wody przyjmując proporcję na 1 porcję kaszy na 2,5 porcji wody. Gotujemy ok 15 minut. Następnie wyłączamy gaz i przykrywamy aby kasza napęczniała.
Ostudzoną kaszę jaglaną łączymy z wiórkami kokosowymi, serkiem mascarpone. Dodajemy posiekane płatki migdałowe, miód lub cukier puder oraz ewentualnie olej kokosowy. Wszystko wyrabiamy na zwartą masę i odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Po ostudzeniu forujemy kulki i do środka każdej wkładamy 1 cały migdał. Gotowe kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na paterze.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Tak przygotowane Rafaello są mocno kokosowe ale nie tak słodkie jak tradycyjne Rafaello. Dla „cukrowych” smakoszy proponuję ułożone na paterze smakołyki obsypać dodatkowo cukrem pudrem – jednakże niekoniecznie :):)
Prawda że proste ???

Domowe Raffaello
Napisane w Cukry Proste s 20 stycznia, 2016
Muszę je zrobić!
Napisane w lekarzeodkuchni s 20 stycznia, 2016
Kuszą i to bardzo… Ja robiłam podobne, ale główną masa były migdały 🙂 Twoje wyglądają super, spróbuje zrobić 🙂 Zapraszam na mojego bloga, można zobaczyć tam między innymi moją wersję rafaello 🙂
Napisane w Beata s 24 stycznia, 2016
Smakuja wybornie:) wreszcie udalo sie przemycic jakze zdrowa kasze jaglana. Dziecko nie wyczulo smaku kaszy.
Napisane w Kulinarnie - Niebanalnie s 24 stycznia, 2016
Bardzo się cieszę że smakowały Pani Beatko:)
Pozdrawiam.