Domowy chleb razowy

2015-01-26
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Domowy chleb razowy – dlaczego warto piec domowe pieczywo??

Domowe pieczywo w odróżnieniu od tego oferowanego przez dyskonty i piekarnie zawiera znane nam składniki. Nie ma tu ulepszaczy ani spulchniaczy a dodatkową zaletą jest fakt że  możemy tu puścić wodzę kulinarnej wyobraźni i dodać do takiego chleba tak naprawdę wszystko: ziarna słonecznika, pestki dyni, bakalie, suszone owoce, płatki owsiane gryczane, oliwki, suszone pomidory… i wiele innych. Jednym słowem to wszystko za co w piekarni trzeba sporo zapłacić bo dla przykładu cena chleba z ziarnami dyni ze stosunkiem 1:1 mąki pszennej zwykłej do pszennej pełnoziarnistej to koszt 4zł bochenka o wielkości 700g. Jak dla mnie szokujące!

Przepis ten stworzyłam z myślą o osobach które po pierwsze chcą zaoszczędzić domowy budżet po drugie pragną zdrowo się odżywiać. Warto zaznaczyć że mąka z pełnego przemiału to bardzo dobre źródło błonnika oraz witamin z grupy B, których dodatkowym źródłem są drożdże użyte do przepisu. Słonecznik wzbogaci chleb o cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe omega 3.

 

Domowy chleb razowy – składniki

0,5 kg mąki pszennej razowej typ 2000

12 g świeżych drożdży

350 ml zimnej wody

100 g uprażonych ziaren słonecznika

2 łyżeczki soli

Podane proporcje wystarczą do przygotowania chleba o wadze 700 g

 

Domowy chleb razowy  – przepis

Przepis dostosowany jest do wypiekacza do chleba natomiast można oczywiście zrobić go w piekarniku. Wyjdzie równie smaczny z tym że będzie kosztował nas więcej pracy bo ciasto będziemy musieli wyrobić ręcznie. Ja poszłam na łatwiznę –  Was również namawiam do tego – i wykorzystałam wypiekacz do chleba, co osobiście bardzo polecam. Urządzenie bardzo proste w obsłudze – wyrabia ciasta, nagrzewa aby odpowiednio urosło a także wypieka. Niektóre modele nadają się również do pieczenia słodkich ciast oraz wyrobu dżemów i konfitur

 Do misy wypiekacza wkładamy wszystkie składniki: wodę, mąkę, sól, drożdże oraz słonecznik. Ustawiamy program na ciemne pieczywo i wagę 700 g.  I tu w zasadzie wypiekacz poradzi sobie już sam. Standardowy program trwa około 3 godziny od momentu wsypania składników po zarobienie ciasta, jego wzrost, aż do otrzymania gotowego, pachnącego bochenka.

Jeśli zdecydujecie się na tradycyjne przygotowanie chleba to pamiętajcie, że ciasto powinno być bardzo dobrze wyrobione i elastyczne. Powinno wyrastać około 2 godzin. Pieczemy natomiast w temp około 180 St. C w funkcji termoobiegu.

 

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Anna s 26 Styczeń, 2015

    Nie ma nic lepszego niż domowy chlebek 🙂 sam zdrowie!

  2. Napisane w Krzysztof s 26 Styczeń, 2015

    Witam
    Od pewnego czasu jestem kucharze,ale zabrałem się za pieczenie i wiem jak ciężko jest zrobić dobry domowy chleb. Gratuluję bo rzeczywiście na zdjęciach wyszedł fenomenalnie. Ja również polecam opiekacze do chleba to łatwe szybkie i przyjemne a przede wszystkim nie trzeba chodzić do piekarnika i co jakiś czas patrzeć czy się nie przypieka przypadkiem.Pozdrawiam

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 26 Styczeń, 2015

      Dziękuję bardzo za miły komentarz. To właśnie skłoniło mnie do zakupu wypiekacza do chleba – prostota w obsłudze i pyszny, zdrowy, pachnący chleb!:)
      Również pozdrawiam serdecznie.

  3. Napisane w Martyna s 26 Styczeń, 2015

    Wygląda idealnie! Na pewno też tak smakuje, koniecznie wypróbuje przepis!

  4. Napisane w Marcin s 12 Luty, 2015

    Domowy chlebek to coś, co lubię. Ale razowiec nie zawsze do mnie przemawia. Wolę zdecydowanie jaśniejsze pieczywo. Chodzi i o smak, i o zapach i o miękkość. Razowe chleby mają w swoim zapachu coś, co mnie od nich odrzuca. Choćby nie wiem jak były smaczne to trudno mi się przełama i ugryźć chociażby kawałeczek.

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 12 Luty, 2015

      Jeśli pieczesz sam w domu chleb to proponuję oswajanie się z razowym pieczywem zacząć od mieszania zwykłej mąki stopniowo z coraz większą ilością mąki razowej. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz

  5. Napisane w bessergold s 27 Luty, 2015

    Ahhh, domowy chleb 🙂 Uwielbiam. Szukam teraz w internecie innych przepisów, zobaczę jaki chlebek wyjdzie z tego 😉

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 28 Luty, 2015

      Osobiście bardzo Tobie polecam zakup wypiekacza do chleba. Bardzo praktyczne i ekonomiczne urządzenie.

  6. Napisane w brando s 10 Styczeń, 2018

    Robię już któryś raz tym przepisem i mi nie wychodzi 🙁 Używam automatu i za każdym razem skórka jest dobrze wypieczona, ale w środku jest kleista masa – glut. Co robię źle? Oczywiście drożdże świeże najpierw rozrabiam z maką, cukrem, wodą i odstawiam na 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Oceń przepis

3 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress