Domowy chleb razowy
2021-12-10- Naszym zdaniem: Snack
- Ilość porcji: 0m
- Czas przyrządzenia: 0m
- Całkowity czas: 0m
Domowy chleb razowy – dlaczego warto piec domowe pieczywo??
Domowe pieczywo w odróżnieniu od tego oferowanego przez dyskonty i piekarnie zawiera znane nam składniki. Nie ma tu ulepszaczy ani spulchniaczy a dodatkową zaletą jest fakt że możemy tu puścić wodzę kulinarnej wyobraźni i dodać do takiego chleba tak naprawdę wszystko: ziarna słonecznika, pestki dyni, bakalie, suszone owoce, płatki owsiane gryczane, oliwki, suszone pomidory… i wiele innych. Jednym słowem to wszystko za co w piekarni trzeba sporo zapłacić bo dla przykładu cena chleba z ziarnami dyni ze stosunkiem 1:1 mąki pszennej zwykłej do pszennej pełnoziarnistej to koszt 4zł bochenka o wielkości 700g. Jak dla mnie szokujące!
Przepis ten stworzyłam z myślą o osobach które po pierwsze chcą zaoszczędzić domowy budżet po drugie pragną zdrowo się odżywiać. Warto zaznaczyć że mąka z pełnego przemiału to bardzo dobre źródło błonnika oraz witamin z grupy B, których dodatkowym źródłem są drożdże użyte do przepisu. Słonecznik wzbogaci chleb o cenne z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe omega 3.
Domowy chleb razowy – składniki
0,5 kg mąki pszennej razowej typ 2000
12 g świeżych drożdży
350 ml zimnej wody
100 g uprażonych ziaren słonecznika
2 łyżeczki soli
Podane proporcje wystarczą do przygotowania chleba o wadze 700 g
Domowy chleb razowy – przepis
Przepis dostosowany jest do wypiekacza do chleba natomiast można oczywiście zrobić go w piekarniku. Wyjdzie równie smaczny z tym że będzie kosztował nas więcej pracy bo ciasto będziemy musieli wyrobić ręcznie. Ja poszłam na łatwiznę – Was również namawiam do tego – i wykorzystałam wypiekacz do chleba, co osobiście bardzo polecam. Urządzenie bardzo proste w obsłudze – wyrabia ciasta, nagrzewa aby odpowiednio urosło a także wypieka. Niektóre modele nadają się również do pieczenia słodkich ciast oraz wyrobu dżemów i konfitur
Do misy wypiekacza wkładamy wszystkie składniki: wodę, mąkę, sól, drożdże oraz słonecznik. Ustawiamy program na ciemne pieczywo i wagę 700 g. I tu w zasadzie wypiekacz poradzi sobie już sam. Standardowy program trwa około 3 godziny od momentu wsypania składników po zarobienie ciasta, jego wzrost, aż do otrzymania gotowego, pachnącego bochenka.
Jeśli zdecydujecie się na tradycyjne przygotowanie chleba to pamiętajcie, że ciasto powinno być bardzo dobrze wyrobione i elastyczne. Powinno wyrastać około 2 godzin. Pieczemy natomiast w temp około 180 St. C w funkcji termoobiegu.
Napisane w Anna s 26 stycznia, 2015
Nie ma nic lepszego niż domowy chlebek 🙂 sam zdrowie!
Napisane w Krzysztof s 26 stycznia, 2015
Witam
Od pewnego czasu jestem kucharze,ale zabrałem się za pieczenie i wiem jak ciężko jest zrobić dobry domowy chleb. Gratuluję bo rzeczywiście na zdjęciach wyszedł fenomenalnie. Ja również polecam opiekacze do chleba to łatwe szybkie i przyjemne a przede wszystkim nie trzeba chodzić do piekarnika i co jakiś czas patrzeć czy się nie przypieka przypadkiem.Pozdrawiam
Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 26 stycznia, 2015
Dziękuję bardzo za miły komentarz. To właśnie skłoniło mnie do zakupu wypiekacza do chleba – prostota w obsłudze i pyszny, zdrowy, pachnący chleb!:)
Również pozdrawiam serdecznie.
Napisane w Martyna s 26 stycznia, 2015
Wygląda idealnie! Na pewno też tak smakuje, koniecznie wypróbuje przepis!
Napisane w Marcin s 12 lutego, 2015
Domowy chlebek to coś, co lubię. Ale razowiec nie zawsze do mnie przemawia. Wolę zdecydowanie jaśniejsze pieczywo. Chodzi i o smak, i o zapach i o miękkość. Razowe chleby mają w swoim zapachu coś, co mnie od nich odrzuca. Choćby nie wiem jak były smaczne to trudno mi się przełama i ugryźć chociażby kawałeczek.
Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 12 lutego, 2015
Jeśli pieczesz sam w domu chleb to proponuję oswajanie się z razowym pieczywem zacząć od mieszania zwykłej mąki stopniowo z coraz większą ilością mąki razowej. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz
Napisane w bessergold s 27 lutego, 2015
Ahhh, domowy chleb 🙂 Uwielbiam. Szukam teraz w internecie innych przepisów, zobaczę jaki chlebek wyjdzie z tego 😉
Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 28 lutego, 2015
Osobiście bardzo Tobie polecam zakup wypiekacza do chleba. Bardzo praktyczne i ekonomiczne urządzenie.
Napisane w brando s 10 stycznia, 2018
Robię już któryś raz tym przepisem i mi nie wychodzi 🙁 Używam automatu i za każdym razem skórka jest dobrze wypieczona, ale w środku jest kleista masa – glut. Co robię źle? Oczywiście drożdże świeże najpierw rozrabiam z maką, cukrem, wodą i odstawiam na 15 minut.