Domowy sorbet malinowy

2014-08-14
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Domowy sorbet malinowy

to fantastyczny deser na gorące dni w dodatku zdrowy i niskokaloryczny a przede wszystkim wiemy z czego się składa – malin, miodu i herbaty – banalne! W smaku – niebanalne!

Sorbet malinowy – składniki:

100 g mrożonych malin

1-2 łyżki miodu

100 ml naparu z zielonej herbaty, dobra będzie sencha

Podane proporcje wystarczą do przygotowania sorbetu dla 2 osób

Przygotowanie

Z herbaty zielonej (sencha z maliną i poziomką) sporządzamy napar (na 100 ml wody 1 łyżeczka herbaty). Pamiętajmy aby tę herbatę parzyć wodą o temperaturze 70-80 St. C dzięki czemu nie traci cennych właściwości które nie są odporne na zbyt wysokie temperatury. Gdy herbata wystygnie słodzimy ją 1-2 łyżki miodu.

100 g mrożonych malin miksujemy i dodajemy do nich napar z herbaty z miodem. Całość dokładnie mieszamy i porcjujemy do foremek na lód. Ja wybrałam w kształcie kwiatków:)

Foremkę z sorbetem malinowym wkładamy do zamrażarki na około 0,5-1 godzinę. I gotowe.

Pozostaje nam jedynie wyjąć kostki malinowego sorbetu z foremki i podać w atrakcyjny sposób

Sorbet świetnie smakuje z sosem pomarańczowym lub z płynną gorącą czekoladą jak na zdjęciu poniżej.

 

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w M. s 23 Maj, 2013

    malyny! super przepis, na pewno spróbuję! 🙂

  2. Napisane w Basia :) s 23 Maj, 2013

    Justynka pycha, już mi ślinka cieknie 🙂 czekamy na ciepłe dni i robimy sorbecik 🙂

  3. Napisane w admin s 27 Maj, 2013

    Bardzo szybko, zdrowo i pysznie:)

  4. Napisane w gin s 17 Sierpień, 2014

    Ależ ma kolor! Świetnie wygląda w formie kwiatuszków 🙂

  5. Napisane w Madzia s 21 Sierpień, 2014

    Ja to dzieciakom wstawiam to do lodówki z patyczkami i mają małe lody 🙂 w którym przynajmniej wiem co jest

  6. Napisane w Michał s 10 Maj, 2015

    A ja mam takie pytanie, czy wszystkie owoce nadają się do tego, żeby z nich zrobic sorbet? I drugie – czy lody robione na bazie banananów naprawe są dobre? Próbowałem szukać na blogu info o tym ale jakoś kiepsko mi idzie poszukiwanie, może nie wiem co wpisać…

    Będę bardzo wdzięczny za te informacje, pozdrawiam cieplutko 🙂
    Czytelnik Michał.

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 18 Maj, 2015

      Do sorbetów najbardziej nadają się soczyste i obfitujące w wodę owoce jak arbuz, cytryny, maliny i tak naprawdę wystarczy je zmiksować, połączyć z miodem i zmrozić od czasu do czasu mieszając aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Lody z bananów również mogą wyjść pyszne. Ja praktykuję miksowanie bananów ze słodką śmietaną 30% z dodatkiem miodu – same banany niestety nie nadadzą lodom odpowiedniej konsystencji.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

  7. Napisane w Sidorcia s 13 Lipiec, 2016

    Pierwszy raz słyszę o dodaniu zielonej herbaty muszę koniecznie to wypróbować, sorbet malinowy jest najwspanialszy na świecie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress