Herbata rooibos – czym jest i co warto o niej wiedzieć

2013-04-17

Nie znaleziono obrazków dla tego przepisu!

  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

HERBATA ROOIBOS – pochodzenie

Herbata rooibos w zasadzie  nie jest herbatą. Rooibos to czerwono krzew uprawiany w Republice Południowej Afryki, z tego też języka pochodzi nazwa – „rooi” znaczy czerwony a „bos” krzew. Liście czerwono krzewu po tym jak osiągną dojrzałość (sam krzew osiąga wysokość do 2 metrów, a jego liście kształtem i wielkością przypominają igły sosnowe) suszy się a następnie tnie się je na mniejsze, kilku milimetrowe kawałki. Popularna herbata rooibos to nic innego jak napar z suszonych, rozdrobnionych  liści czerwonokrzewu. W odróżnieniu od herbaty liście rooibosa nie są poddawane fermentacji, stąd napar z rooibosa z herbatą nie ma w zasadzie nic wspólnego, no poza zaparzaniem wrzątkiem.

Rooibos z truskawką i brzoskwinią www.kipersmaku.pl

Rooibos z truskawką i brzoskwinią

HERBATA ROOIBOS – właściwości

Napar z czerwonokrzewu  posiada dość specyficzny, ale łagodny miodowy smak, pozbawiony jest natomiast charakterystycznej dla herbat goryczki. Spowodowane  jest to brakiem garbników. Rooibos nie zawiera również teiny dzięki czemu może być pity bez ograniczeń, również przed snem – uspokaja, łagodzi, nie pobudza. Dzięki zawartości żelaza oraz przypisywanym właściwościom zapobiegającym mdłościom zalecany jest kobietom w ciąży. Napar z Rooibosa to bogactwo takich minerałów jak  magnez, potas, żelazo, wapń   oraz przeciwutleniaczy (witamina C) jak też innych składników o wykazanym działaniu poprawiającym odporność, obniżającym ciśnienie krwi, przeciwnowotworowym i przyspieszającym gojenie ran (stosowany również jako okład!). Wykazano również korzystny wpływ  rooibosa na problemy żołądkowe.

SPOSÓB PARZENIA

Roibosa zalewamy wrzątkiem i parzymy około 3 do 5 minut. Podobnie jak w przypadku herbaty zielonej te same liście  można parzyć kilka razy, bez utraty smaku czy wartości odżywczych. W odróżnieniu od herbaty zielonej wrzątek służy naparowi i nie powoduje utraty jego właściwości.

Rooibos z truskawką i brzoskwinią

Herbata rooibos z truskawką i brzoskwinią



Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Paweł s 17 Kwiecień, 2013

    Bosko wygląda, aż mi ślinka cieknie.

  2. Napisane w M. s 18 Kwiecień, 2013

    pyycha 🙂 <3

    • Napisane w admin s 18 Kwiecień, 2013

      Uważam bardzo podobnie:)
      Pozdrawiam.

  3. Napisane w sugar&salt s 12 Maj, 2014

    A ja właśnie popijam sobie Roiboosa :). Na początku musiałam przyzwyczaić się do dość intensywnego zapachu ale herbata (napar ;-)) jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Informacje żywieniowe

W przeliczeniu na porcję

  • woda

    10g
  • cukier

    15g

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress