Jesienna zupa warzywno – pomidorowa z kiełbasą

2013-11-20

Nie znaleziono obrazków dla tego przepisu!

  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa

Jesienna zupa jarzynowo-pomidorowa z kiełbasą to propozycja sycącej, rozgrzewającej zupy na chłodne jesienne dni. Danie to nie należy do niskokalorycznych, ale nie można odmówić mu ani walorów smakowych ani wartości odżywczej. Dodatkowo tłuszcz zawarty w kiełbasie doda nam energii, potrzebnej w chłodne jesienne i zimowe dni.

Jesienna zupa warzywno - pomidorowa

Jesienna rozgrzewająca zupa

Składniki

500 g kiełbasy śląskiej

1 czerwona papryka

1 puszka pomidorów

1 cebula

1 średnia cukinia

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

rozmaryn (świeży lub suszony)

1/2 pęczka natki pietruszki

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

sól, pieprz, ostra papryka  do smaku

1 łyżka smalcu

Podane proporcje wystarczą do przygotowania zupy dla około 6 osób.

Jesienna zupa warzywno - pomidorowa

Zupa jarzynowo-pomidorowa z kiełbasą

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa PRZEPIS

Kiełbasę kroimy skośnie w plastry i podsmażamy na 1 łyżce smalcu. Gdy się zarumieni dodajemy do niej cebulę pokrojoną na ósemki i podsmażamy aż cebula zrobi się szklista. 

Cebulę i kiełbasę przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 minut.

Paprykę kroimy w paski, cukinię w pół plastry. Warzywa   wkładamy do zupy i gotujemy jeszcze 15-20 minut.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, podoprawiamy jeszcze solą, ostrą papryką i pieprzem, czekamy chwilę aż zupa z koncentratem zagotuje się i gotowe.

Serwujemy gorącą z kromką żytniego pieczywa.

Jesienna zupa warzywno - pomidorowa

Zupa pomidorowa z warzywami i kiełbasa

Jesienna zupa warzywno - pomidorowa

cukinia, kiełbasa, rozmaryn, pomidory

Jesienna zupa warzywno - pomidorowa

Jesienna zupa

 

Jesienna zupa warzywno - pomidorowa

Jesienna rozgrzewająca zupa

Jesienna zupa warzywno – pomidorowa

Przepis komentarz

Komentarz

  1. Napisane w grupabgk s 20 Listopad, 2013

    Ciekawy przepis na zupę. Uwielbiam zupy szczególnie jesienią i zimą potrafią dobrze rozgrzać :). Będę musiał wypróbować przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress