Kruche ciasto z dynią (pleśniak)
2014-08-29- Ilość porcji: 0m
- Czas przyrządzenia: 0m
- Całkowity czas: 0m
Kruche ciasto z dynią – pleśniak
Tradycyjny pleśniak sporządzany zwykle na niedzielę przez moją mamę zainspirował mnie do przygotowania go w wersji z dynią. Rodzaje pleśniaków są przeróżne, w zasadzie tyle ich rodzajów ile owoców lub warzyw użytych do ich przygotowania. Osobiście uwielbiam pleśniak ze śliwkami, ale dziś pokochałam także pleśniak z dynią. Wyszedł pyszny!! Ogólnie bardzo polecam i dynię i poniższy przepis. W przepisie użyłam łącznie czterech łyżek cukru trzcinowego, co znacznie zmniejsza kaloryczność deseru. A dodatkowo dodam, że dynia należy do bardzo nisko kalorycznych warzyw, bo jej100 g to zaledwie 30 kcal. Zadziwiająco nisko nieprawdaż?? 🙂
Więcej o niej znajdziecie tu: Dynia – co w sobie kryje królowa jesieni !!!

pleśniak z dynią
Kruche ciasto z dynią (pleśniak) – składniki
Farsz
0,5 kg dyni obranej bez skóry i miąższu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
Kruche ciasto
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru trzcinowego
Podane proporcje wystarczą do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 20 cm.
Kruche ciasto z dynią (pleśniak) – przygotowanie

Kruche ciasto z dynią
CIASTO
Do miski przesiewamy mąkę i drążymy w niej niewielkie wgłębienie. Do wgłębienia dodajemy schłodzone, pokrojone w niewielkie kawałki masło oraz 3 żółtka i 2 łyżki cukru trzcinowego. Całość zarabiamy krótko tak by uzyskać konsystencję jak na kruszonkę, dzięki czemu upieczone ciasto jest bardzo kruche i delikatne.
Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do lodówki, drugą częścią ciasta wypełniamy spód tortownicy (rozsypujemy je po blasze tak by cały spód tortownicy był zakryty).
Spód zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 180 St. C piekarniku w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry.
Gdy będzie gotowy odstawiamy do wystygnięcia.
FARSZ
Obraną, pozbawioną miąższu i umytą dynię kroimy w podłużne kawałki, każdy kawałek kroimy w cienkie plastry, przy użyciu tarki lub noża. Tak przygotowaną dynię podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek cukru trzcinowego około 10 minut. Gdy dynia zmięknie dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz 1 łyżeczkę cynamonu. Podsmażamy aż odparują soki. Farsz w smaku powinien być kwaskowaty i lekko słodki.
Tak przygotowanym i wystudzonym farszem wypełniamy tortownicę z zapieczonym wcześniej spodem.
Ubijamy 3 białka z odrobiną soli. Gdy powstanie sztywna piana przekładamy ją do tortownicy. Wierzch posypujemy rozkruszonym w rękach wcześniej przygotowanym i schłodzonym kruchym ciastem.
Pleśniak pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 St. C w funkcji termoobiegu z zapiekaniem z góry około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto fantastycznie smakuje zapieczone przed podaniem i wyserwowane z gałką lodów waniliowych, cytrynowych lub pomarańczowych.

Pleśniak z dynią

Kruche ciasto z dynią

Kruche ciasto z dynią

pleśniak z dynią
Napisane w Karolina s 16 Wrzesień, 2014
Pysznie wygląda to ciasto i niestety mogę napawać się tylko jego widokiem na zdjęciach, a to dlatego, że od tygodnia jestem na diecie i staram się nie jeść słodyczy. Może zrobię sobie dzień luzu i wtedy wrócę na blog po przepis;)
Napisane w Misiaczka s 26 Wrzesień, 2014
W moim ogrodzie dynie już w sam raz, więc będę próbowała zrobić!! 😀
Napisane w magda s 21 Październik, 2014
Muszę przyznać, że to wszystko wygląda znakomicie i bardzo smakowicie. Ciasto z dynią wygląda bardzo dobrze, a farsz sprawia, że zaczynam mieć na nie ochotę. Z pewnością będzie trzeba spróbować tego ciasta tylko wiadomo nie za dużo, ponieważ brzuszek potrafi urosnąć i, wtedy zaczyna się problem.
Napisane w Ada s 23 Marzec, 2015
Dawno nie piekłam pleśniaka, szkoda że to już nie sezon na dynię…
Napisane w Ole Ole s 11 Listopad, 2015
Pleśniak – no nie powiem, zaciekawił mnie ten tytuł 😉
Napisane w Kornelia s 15 Maj, 2018
super przepis