Mrożona kawa z truskawkami

2015-06-18
  • Koszt: 2,50
  • Porcja: 200 ml
  • Ilość porcji: 2m
  • Czas przyrządzenia: 10m
  • Całkowity czas: 10m

W upalne dni nie ma nic lepszego jak mrożona kawa z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców, w mojej wersji mrożonej kawy są to truskawki. Taki napój doskonale orzeźwi, pobudzi, ochłodzi a zaparzona z najlepszej jakości świeżo palonej kawy sprawi że nawet we własnym mieszkaniu poczujemy się jak w luksusowej kawiarni.

Sezon na truskawki trwa zatem do dzieła !!! 🙂

…Dodam że jak zwykle jest prosto i pysznie!

Mrożona kawa z truskawkami

Mrożona kawa z truskawkami

Mrożona kawa z truskawkami – składniki

2 x podwójne espresso lub 4 łyżeczki świeżo zmielonej kawy –  Ja użyła kawy gwatemalskiej o ziemistym, goryczkowatym posmaku którą znajdziecie tu: Flemming Cafe

6 truskawek

200 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki miodu wielokwiatowego

Mrożona kawa z truskawkami – przygotowanie

W naszym domu, dysponując ekspresem do kawy deser ten przygotowujemy w 5 do 7 minut. W zależności od tego czy mamy ochotę na mocną kawę czy słabszą bazę stanowi podwójne espresso lub klasyczna kawa. Kawę po zaparzeniu chłodzimy wrzucając do środka kilka kostek lodu.

W wersji bez ekspresu kawę parzymy w zaparzaczu tak by z łatwością oddzielić ją od fusów, później  również dodajemy lód aby ją schłodzić.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dwiema łyżeczkami miodu do momentu aż zgęstnieje. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Zimną kawę przelewamy do szklanek. Dodajemy dwie gałki lodów waniliowych oraz bitą śmietanę. Między śmietaną układamy truskawki. Truskawki możemy wcześniej zanurzyć w roztopionej gorzkiej czekoladzie i odłożyć aż czekolada stwardnieje, w ten sposób powstanie słodka, chrupiąca czekoladowa “skorupa” wokół truskawek. Nada to ekstrawagancji naszemu deserowi:)

Mrożona kawa Flemming Cafe

Mrożona kawa Flemming Cafe

Użytą w przepisie kawę oraz różne rodzaje czekolad (o minimalnej zawartości ziarna kakaowego od 55%) znajdziecie tu: flemming-cafe.pl

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Norbert s 19 Czerwiec, 2015

    wygląda smakowicie ale nie wiem czy dla mnie pasuje połączenie kawy i truskawek.

  2. Napisane w Monika s 24 Czerwiec, 2015

    Kawa wyglada przepięknie i do tego te cudowne truskawki. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia – lubię jedno i drugie jednak nigdy nie zdecydowałam się tego połączyć w taką kompozycję – ciasto, kawa i truskawki tak ale tak to nie. Zawse dodaje jakieś sosy do kawy np. karmelowy czy czekoladowy – cuuudo!

  3. Napisane w Monika s 7 Lipiec, 2015

    Bardzo ładny sposób podania kawy. Na gorące dni do deseru jak znalazł. Ciekawe połączenia, aż chce się spróbować takiego smakołyku.

  4. Napisane w Norbert s 13 Lipiec, 2015

    prosta i szybka w wykonaniu

  5. Napisane w natalia s 30 Sierpień, 2015

    Pięknie wygląda. Mam nadzieję, że równie pięknie smakuje bo jutro z rana zamierzam to zrobić.

  6. Napisane w ski packages s 20 Listopad, 2015

    Ah! Że przegapiłam taki przepis…. czekam z utęsknieniem na lato i taką kawkę:D Moje ulubione połączenie;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4 / 5)

4 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress