Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

2015-06-16
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Rośliny strączkowe wartość odżywcza

Rośliny strączkowe są nieodzownym składnikiem diet wegetariańskich a to za sprawą najbardziej wartościowego białka spośród wszystkich roślin. Choć skład aminokwasowy takiego białka różni się od wzorcowego białka jaja kurzego (białko jaja kurzego zawiera wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju aminokwasy stąd nazwa – białko wzorcowe) to regularnie spożywając wszystkie rośliny strączkowe  dostarczymy organizmowi w odpowiedniej dawce wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych bez sięgania po produkty zwierzęce. Ponad to rośliny strączkowe to doskonałe źródło złożonych węglowodanów, tak, ta dokładnie tych które dodają nam energii na dłużej a nie tuczą. Rośliny strączkowe posiadają niski indeks glikemiczny (IG), są sycące i nie pozbawione również błonnika:) – wspomagacza naszych układów trawiennych. Dodatkowo rośliny strączkowe to dobre źródło minerałów takich jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas i siarka, oraz witamin z grupy B, witaminy A, E oraz kwasu foliowego, niezwykle ważnego w diecie przyszłych mam. 

Częste spożywanie roślin strączkowych wiąże się z trwałym obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszeniem ryzyka chorób serca i cukrzycy. 

Bób

Bób

Do przygotowania bobu z masłem tymiankowym potrzebne będą:

500 g bobu

50-80 g masła

6 gałązek świeżego tymianku

1 ząbek czosnku

sól do smaku

Podane składniki wystarczą do przygotowania 4 porcji bobu.

Przygotowanie bobu

Bób dokładnie płuczemy i odrzucamy wadliwe sztuki. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy 1-2 łyżki soli i przykrywamy. Gdy bób zacznie się gotować zdejmujemy przykrywkę. Młody bób powinien gotować się około 15 minut, starszy potrzebuje czasem nawet 30 minut. Należy uważać aby go nie rozgotować, gdyż przy zdejmowaniu łupin może się rozpadać.

Po ugotowaniu bób łuskamy z łupin i układamy na półmisku

Przygotowanie masła tymiankowego

Na 30 minut przed przystąpieniem do sporządzania masła tymiankowego wyjmujemy masło z lodówki, ułatwi to jego późniejsze łączenie z pozostałymi składnikami.

1 ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Gałązki tymianku płuczemy i osuszamy. Łapiąc za koniec gałązki jedną ręką, dwoma palcami drugiej ręki ściągami listki z łodyżki. W ten sposób pozbędziemy się twardych łodyżek.

W naczyniu łączymy listki tymianku, masło i posiekany czosnek. Dodajemy szczyptę soli do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe masło odkładamy do lodówki na 20-30 minut. Gdy masło stężeje formujemy z niego kulki i układamy na półmisku z bobem. Dekorujemy gałązkami tymianku.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Roślinkowo Majki s 10 Grudzień, 2013

    Nigdy nie jadłam bobu w takiej postaci, warto spróbować 🙂

  2. Napisane w gin s 17 Czerwiec, 2015

    Bardzo lubię bób, niestety w Danii ciężko go dostać…

  3. Napisane w paula s 22 Czerwiec, 2015

    a moja babcia też właśnie robiła bób z masłem, tylko że obsmażała go z bułką tartą 😉 ciekawe jakby smakował z tymiankiem 🙂

  4. Napisane w Artur s 27 Czerwiec, 2015

    Świetny przepis na taką bardzo smaczną przekąskę, bo bób ja zawsze traktowałem jako taką pyszną przekąskę, ale zawsze jadłem go samego. A tutaj bób z przepysznym, bardzo aromatycznym masłem tymiankowym z dodatkiem czosnku, który moim zdaniem każdej potrawie dodaje niesamowitego smaku. Coś przepysznego, na pewno wypróbuję.

  5. Napisane w Kasia s 30 Czerwiec, 2015

    Bardzo lubie czytac wpisy na Twoim blogu, są po prostu swietne 🙂 masz prawdziwy talent, nie zmarnuj go, bo nie warto sprzedac talentu za parę drobnych 🙂 Za tego bloga to należy Ci się Nobel w kategorii blogi, a jeśli nie ma takiej kategorii, powinni ja specjalnie dla Ciebie utworzyc, no naprawdę Twoj blog jest swietny, uwielbiam wrecz sledzic Twoje wpisy, bo są naprawdę wartosciowe oraz inspirujące, masz wielki talent 🙂 Trzymam za Ciebie kciuki oraz ciepło pozdrawiam 🙂

  6. Napisane w Dorota s 3 Lipiec, 2015

    Kiedy jeszcze babcia żyła to bardzo często serwowała nam bób, ale ze zwykłym masełkiem. Niebo w gębie. Sama całe wieki już nie gotowałam bobu, z chęcią odświeżę sobie jego smak, szczególnie, że w towarzystwie tymianku może być zupełnie nowym doświadczeniem smakowym, a dla córki pierwszą przygodą z tym warzywem 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  7. Napisane w Norbert s 13 Lipiec, 2015

    tymianek jest przyprawą której często używam

  8. Napisane w Łasuch Tony s 4 Maj, 2016

    Pyszne i zdrowe. Uwielbiam bób i dla mnie jest nieodłączną częścią wiosny, ponieważ jadam go tylko świeży nigdy z mrożonek. W takim wydaniu jest idealny ponieważ można się delektować głownie jego smakiem, który jest delikatnie podkreślony przez przyprawy i dodatki, a nie zabity przez inne elementy potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress