Ogórki małosolne

2014-05-31
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Odkąd pamiętam ogórki małosolne zawsze sporządzane były w naszym domu według starej babcinej receptury, według której nie mogło zabraknąć w nich chrzanu, czosnku i kopru. Dorastając poznawałam również wersje z dodatkiem liści laurowych czy liści wiśni. Faktem jest, że w smaku nie dorównują im ani ogórki kiszone ani konserwowe – to oczywiście moje osobiste zdanie.

Ogórki małosolne mogą stanowić samodzielną przekąskę, dodatek do dania głównego, do sałatki czy po prostu składnik niezwykle lubianych przez Polaków kanapek.

OGÓRKI MAŁOSOLNE – składniki

1 kg małych gruntowych ogórków

1 pęczek kopru

1 główka czosnku

1 łyżka soli na 1 litr wody

1,5 litra zimnej wody niegazowanej

korzeń i kilka liści chrzanu

kilka liści laurowych

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 20 małych ogórków.

OGÓRKI MAŁOSOLNE  – przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy i układamy w kamiennym naczyniu. Pomiędzy nie wtykamy listki laurowe, gałązki kopru oraz liście chrzanu.

Korzeń chrzanu myjemy, obieramy i kroimy w wąskie pionowe słupki i wkładamy między ogórki, dodajemy także obrane ząbki czosnku.

Sporządzamy roztwór soli w zimnej wodzie. Woda może być przegotowana lub mineralna niegazowana. Ja zwykle na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli.

Ogórki zalewamy przygotowanym roztworem soli w wodzie i przykładamy mniejszym niż średnica naczynia talerzem, ewentualnie dociskamy czymś ciężkim tak by wszystkie ogórki zanurzone były w roztworze.

Ogórki małosolne do spożycia gotowe są po dwóch, trzech dobach.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Piotr s 29 Maj, 2015

    Witam co tu dużo pisać. Jestem facetem więc wiadomo z czym mi się te ogórki skojarzyły. Oczywiście, że z dobrym jedzeniem, taką domową mizerią albo pamiętam jak u babci bywałem kiedyś i ona miała takie pyszne ogórki kiszone. No w sumie wiadomo przy flaszeczce weekendowej również fajnie jest zjeść właśnie takie pyszne ogórki.

  2. Napisane w Norbert s 19 Czerwiec, 2015

    ogóreczki najlepiej pasują do wspomnianej flaszeczki 😀

  3. Napisane w Marcin s 1 Lipiec, 2015

    Smialo mogę okreslic się Twoim wielkim fanem 🙂 Mimo, ze od niedawna sledze Twojego bloga, to zdążyłem przeczytac wszystkie Twoje teksty, no i to z reguły więcej niż jeden, czy dwa razy 🙂 Mam troszke czasu, a naprawdę obcowanie z tak pieknymi i wartosciowymi tekstami jest czymś o czym można marzyć 🙂 Dziękuję 🙂

  4. Napisane w Jarek s 8 Lipiec, 2015

    Achhh, ile ja bym dał, zeby umiec pisac tak dobrze, jak robisz to Ty 🙂 Wszystkie skarby swiata 🙂 Na szczescie mogę czytac Twojego bloga kiedy tylko chcę i napawac się tymi wszystkimi wartosciowymi tekstami 🙂 Powiem Ci szczerze, ze masz wielki talent do pisania, mam nadzieje, ze go nie zmarnujesz, ani nie zaprzepaścisz 🙂

  5. Napisane w Ewa s 24 Sierpień, 2015

    Mam wielkie czescie, ze ludzie tacy jak Ty, tak bardzo utalentowani pismienniczo chca dzielic się z innymi swoim niewątpliwie wielkim talentem 🙂 Twoje teksty są swietne, zarowno pod wzgledem formy, jak i tresci 🙂 Uzywasz pieknego języka oraz konstruujesz bardzo ciekawe zdania, lubie wracac na Twojego bloga co parę dni 🙂

  6. Napisane w Monika s 26 Sierpień, 2015

    Bardzo ciekawy wpis 🙂 Swietnie piszesz, naprawdę posiadasz ogromny wrecz talent 🙂 Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będziesz prowadzic tego bloga, bo naprawdę warto tutaj zagladac Naprawde, zazdroszcze Ci troszkę tego talentu do pisania, ale mam nadzieje, ze jeszcze dlugo dane mi będzie czytanie tego bloga, naprawdę warto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

    Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

  • Chłodnik z młodego szczawiu

    Chłodnik z młodego szczawiu

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

  • Sezon na rabarbar

    Rabarbar – zastosowanie kulinarne i wartość odżywcza

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress