Orzeźwiająco-oczyszczający arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

2019-07-22

Nie znaleziono obrazków dla tego przepisu!

  • Koszt: 3 zł
  • Porcja: 200 ml
  • Ilość porcji: 2m
  • Czas przyrządzenia: 10m
  • Całkowity czas: 10m

Połączenie gejpfruta z arbuzem w postaci koktajlu to fantastyczny w dodatku prosty i szybki sposób na mega dawkę zdrowych i pomocnych naszemu organizmowi substancji. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że oba te owoce w większości składają się z wody dzięki czemu doskonale nawodnią organizm w czasie letnich upałów oraz, co warto podkreślić, są właścicielami niewielkiej ilości kalorii!!

Grejpfrut uchodzi za jeden z najzdrowszych cytrusów.  Zawiera witaminy C, PP, B i kwas foliowy, ponad to minerały takie  jak: potas, fluor, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz pektyny wspomagające układ trawienny. Grejpfrut posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu we krwi, oraz poziom glukozy dzięki czemu polecany jest osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą oraz  diabetykom (tu ze względu na niski indeks glikemiczny).  Specyficzny, gorzkawy smak nadaje grejpfrutowi naringina – działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie flawonoid zawarty zarówno w miąższu jak też w  albedo czyli białej błonce owocu.

Arbuz zaraz za pomidorami stanowi bogate zródło likopenu – barwnika roślinnego doskonale zwalczającego wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się komórek rakowych w organizmie. Najnowsze badania wskazują, że likopen zawarty w arbuzie lepiej przyswajalny jest w stanie surowym niż ten z pomidorów który do pełni działania potrzebuje obróbki termicznej.  Arbuz polecany jest osobom z nadciśnieniem, gdyż skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz tym którzy borykają się z zaparciami i innymi problemami trawiennymi a to ze względu na zawarte w nim spore ilości błonnika .

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:

1 czerwony grejpfrut

500 g arbuza (waga bez pestek i skórki)

kilka kostek lodu

Podane proporcje wystarczą do przygotowania napoju dla 2 osób.

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Przygotowanie

Jeśli NIE dysponujemy sokowirówką to grejpfruta (wcześniej umytego) kroimy na pół i z każdej połówki ręcznie lub za pomocą mechanicznej wyciskarmi wyciskamy sok. Wygodniej i wydajniej jest wykonać tę czynność za pomocą sokowirówki. Wtedy grejpfruta obieramy ze skóry oraz dokładnie z białej błonki, która w nadmiarze może nadać koktajlowi cierpkiego smaku. Kawałki grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w sokowirówce.

Arbuz ze względu na mięsistą budowę tkanek nie nadaje się do wyciskania w sokowirówce, stąd najlepiej go miksować. Arbuza pozbawiamy twardej skóry i pestek, kroimy na drobne kawałki, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy.

W wysokim naczyniu łączymy sok z grejpfruta i z arbuza, dokładnie mieszamy dodajemy kilka kostek lodu, listek mięty i słomkę i gotowe.

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

O tyle to atrakcyjny napój bo w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków typu cukier czy miód . Grejpfrut z arbuzem fantastycznie uzupełniają się słodyczą i goryczką dając w efekcie pyszny orzeźwiający, zdrowy i lekki napój.

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

 

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

 

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Flips s 23 lipca, 2013

    w sam raz na zbliżające się upały 🙂

    • Napisane w admin s 23 lipca, 2013

      Tak, dokładnie;)

  2. Napisane w Ewa s 30 marca, 2015

    Już się ich nie mogę doczekać 😉

  3. Napisane w Ariana s 29 października, 2018

    Koktajl z arbuzem to niebo w gębie. Zwłaszcza na zimno w gorące dni. Świetnie odżywia i pobudza organizm do życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • domowy chleb razowy

    Domowy chleb razowy

  • Mix sałat z kurczakiem i dressingiem z oleju z wiesiołka

  • Banany w cieście kokosowym

    Banany w cieście kokosowym (deser bezglutenowy)

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

  • Pełnoziarniste pierogi z mięsem i cukinią

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
https://www.kulinarny-blog.pl/