Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

2016-01-24
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Nie byłabym sobą gdybym także na tłusty czwartek nie miała w zanadrzu przepisu na zdrową wersję tłustoczwartkowych słodkości:) Dzisiejsza propozycja to mini pączki z dodatkiem siemienia lnianego oraz połączeniem mąki pszennej zwykłej z pełnoziarnistą tak aby do jadłospisu wprowadzić choć trochę złożonych węglowodanów, błonnika i składników mineralnych. Najchętniej użyłabym samej mąki pełnoziarnistej, niestety drożdże nie udźwignęłyby jej “ciężkości” i pączusie nie wyszłyby tak puszyste jak przy zastosowaniu mieszanki mąk.

Tu zachęcam również do eksperymentowania z dodatkami. Zamiast siemienia lnianego można użyć siekanych migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej, ziaren słonecznika czy sezamu. Pamiętajcie jednak aby dodatek składników nie przeważał, gdyż pyszne pączki to puszyste pączki:) a nadmiar dodatków może spowodować, że będą ciężkie i mało puszyste.

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym – składniki:

250 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej z pełnego przemiału

25 g siemienia lnianego

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

50 g roztopionego masła

200 ml mleka

15 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 łyżka spirytusu lub likieru np. amaretto

2 kostki smalcu do smażenia.

Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 15 mini pączków.

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym – przepis:

Mleko podgrzewamy i rozrabiamy w nim drożdże z dodatkiem 1/2 łyżki cukru pudru. Rozczyn odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.

Aby przygotować ciasto drożdżowe w misce łączymy przesianą mąkę zwykłą z mąką pełnoziarnistą oraz z pozostałym cukrem pudrem. Dodajemy sól, 2 żółtka, łyżkę likieru amaretto lub spirytusu oraz rozpuszczone masło. Do składników wlewamy rozczyn i dokładnie mieszamy. Ja do wyrobienia ciasta użyłam wypiekacza do chleba ale równie dobrze można zrobić to ręcznie.

Pod koniec wyrabiania dodajemy siemię lniane i jeszcze kilka minut wyrabiamy.

Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na około 15 małych kawałków. Z  każdego kawałka ciasta formujemy okrągłego pączka i odkładamy na około 20 minut na obsypaną mąką stolnicę do wyrośnięcia.

W garnku rozgrzewamy smalec (2 kostki)

Pełnoziarniste mini pączki smażymy około 1-2 minut z każdej strony. Powinny obrócić się same ale możemy im pomóc gdy dostatecznie się zarumienią z jednej strony.

Pamiętajcie aby tłuszcz miał stałą temperaturę, jeśli będzie zbyt gorący mini pączki szybko się zrumienią a w środku będą surowe.

Serwujemy obsypane cukrem pudrem lub maczane w miodzie.

Smacznego:)

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress