Pełnoziarniste pierogi z mięsem i cukinią

2015-05-13
  • Koszt: 7 zł
  • Porcja: 5 szt
  • Ilość porcji: 8m
  • Czas przyrządzenia: 60m
  • Całkowity czas: 60m

Pełnoziarniste pierogi z mięsem i z cukinią

Pierogi to wręcz “kultowe” danie do tego stopnia rozpowszechnione że przygotowywane na bardzo wiele różnych sposobów – na słono, słodko, ze śmietaną, sosem, owocami itp. które można jeść aż do znudzenia:) Minusem jest fakt że zwykle przygotowywane są (tak jak tradycja nakazuje) z mąki zwykłej oczyszczonej czyli, co bardzo często powtarzam pozbawionej błonnika, witamin i składników mineralnych, bogatej w węglowodany proste – głównego winowajcę otyłości we współczesnych czasach ;/. Dzisiejsza propozycja to dowód na to że pyszne pierogi można zrobić także z mąki pełnoziarnistej dodatkowo  wykorzystując pozostałości po rosole czy innym wywarze mięsnym. W ten sposób unikamy wyrzucania jedzenia i tworzymy pyszne, lekkostrawne i zdrowe danie mączne. Sam fakt że można je serwować na naprawdę bardzo wiele różnych sposobów sprawia że są w zasadzie bardzo uniwersalnym daniem, a w praktyce również ekonomicznym. Jedyny minus to czas który musimy poświęcić na ich przygotowanie ale włączając ulubioną muzykę może być całkiem przyjemnie 🙂 Polecam!

Składniki

CIASTO

300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

200 ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

FARSZ

2 podudzia drobiowe, 3 udka drobiowe

2 marchewki

1 średnia cukinia (około 200 g)

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, papryka chili

Przygotowanie

CIASTO

Dobrze przygotowane ciasto to 50% sukcesu pierogów. Dlatego ja aby dobrze je wyrobić wykorzystałam wypiekacz do chleba który wyrobił je za mnie. Jeśli odpowiednio długo je wyrobimy stanie się elastyczne i o jednolitej strukturze. Polecam pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy z oliwek dzięki czemu ciasto nabierze niebywałej elastyczności.

W misce łączymy mąkę, wodę, sól i zarabiamy do otrzymania ciasta o jednolitej, zwartej konsystencji – tu może wyręczyć nas mądre urządzenie kuchenne jak robot kuchenny czy jak w moim wypadku program wypiekacza do wyrabiania ciasta. Pod koniec zarabiania ciasta dodajemy oliwę z oliwek. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny do lodówki.

FARSZ

Do farszu użyłam ugotowane dzień wcześniej udka i podudzia drobiowe, na których przygotowałam rosół. Do farszu można wykorzystać również dodatek mięsa wołowego lub wieprzowego.

Cukinię pokrojoną w słupki lub plastry podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu aż zmięknie. Aby cukinia szybciej zmiękła delikatnie ją solimy.

Ugotowane wcześniej mięso i marchew oraz cukinię mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy starte 3 ząbki czosnku, sól morską, pieprz i paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Aby farsz był delikatny, rozpływający się w ustach praktykuję dolewanie do niego bulionu lub wywaru. Konsystencja farszu powinna być delikatna ale bardzo wyrazista w smaku, gdyż ciasto pierogowe wchłonie przyprawy.

Kolejne kroki w zasadzie są już znane każdemu kto kiedykolwiek przygotowywał samodzielnie pierogi.

Ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką okręgi z których po ułożeniu farszu formujemy pierogi.

Pierogi gotujemy na wolnym ogniu we wrzącej osolonej wodzie.

Serwujemy gorące skropione oliwą extra vergine z ziołami np. z tymiankiem, oregano czosnkiem czy bazylią. Dziś zaszalałam i podałam je obsypane makiem – połączenie całkiem smaczne, ale świetne są również z parmezanem i rukolą.

Pełnoziarniste pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem i cukinią

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Napalcówki s 14 Maj, 2015

    Chętnie bym takie spróbowała 🙂

  2. Napisane w Krzysztof s 19 Maj, 2015

    Czesc 🙂 Rzadko kiedy spotyka się tak utalentowana pod wzgledem pisarskim osobę, wiem co mowie, bo pracowalem kiedys w biurze, które posredniczylo między zleceniodawcami, a zleceniobiorcami 🙂 Dobrze, ze dzielisz się tym talentem z innymi za posrednictwem tego ogólnie dostępnego bloga, dzieki czemu kazdy może tu wejsc i przeczytac to co masz do przekazania 🙂 Pisz więcej, bo naprawdę masz wielki talent 😉 Pozdrawiam serdecznie

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 19 Maj, 2015

      Bardzo dziękuję za niezwykle pochlebną opinię, dodam, że również bardzo motywującą:) …wkrótce kolejne przepisy.
      Pozdrawiam serdecznie.

  3. Napisane w Łukasz s 20 Maj, 2015

    Oj, bardzo chętnie bym takie zjadł. Tylko całkowicie zrezygnowałbym z soli, bo zupełnie jej unikam, nawet takie pół łyżeczki nie jest mi do niczego potrzebne. A pomysł na farsz jest bardzo, bardzo dobry, naprawdę. Polecam osobom, które są na diecie a mimo to chciałyby zjeść sobie naprawdę dobre pierogi, które smakiem nie ustępują normalnym. Ja polecam miesko plus marchewka plus pietruszka jako farsz – wyśmienite.

  4. Napisane w kcal s 27 Maj, 2015

    Zgłodniałem czytając Twój przepis. Gdy dojechałem do dołu, pierwsze zaintrygowały mnie kuleczki na zdjęciu 🙂 Zastanawiałem się, co to za dziwne zioło, ale już po chwili czytania ostatnich linijek okazało się, że czeka mnie niespodzianka: nie przyszło mi dotychczas do głowy, że można okraszać pierogi makiem! Koniecznie będę musiał spróbować 🙂

  5. Napisane w alma s 27 Maj, 2015

    Pierwsze, co mi się rzuciło w oczy, gdy spojrzałam na to zdjęcie to czarna posypka. Zastanawiałam się czy nie jest to czasami czarnuszka, jednak mak równie dobrze, jeśli nie lepiej. Muszę wypróbować farsz razem z moim sprawdzonym ciastem, ciekawe, co z tego wyjdzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress