Pieczone jabłko z olejem sezamowym i miodem

2013-12-05

Nie znaleziono obrazków dla tego przepisu!

  • Koszt: 2,50 zł
  • Porcja: 180 g
  • Ilość porcji: 1m
  • Czas przyrządzenia: 10m
  • Całkowity czas: 30m
Pieczone jabłko z olejem sezamowym

Pieczone jabłko z sezamem i miodem

Pieczone jabłko z olejem sezamowym i miodem

Bogate w witaminę C i błonnik wzmocnią naszą odporność w okresie jesienno-zimowym oraz skutecznie wpłyną na  polepszenie perystaltyki naszych jelit. Tak mowa o JABŁKACH jednych z ulubionych i najczęściej spożywanych przez Polaków  jesiennych owoców.

Oprócz błonnika i witamin zawierają flawonoidy – związki obecne również w czerwonym winie i kakao które chronią przed zawałem i miażdżycą.  Mówi się, że jedno jabłko dziennie jest w stanie ochronić nasz organizm przed chorobami sercowymi. Dodatkowo zawarte w nich pektyny wiążą metale ciężkie takie jak ołów i kobalt – stąd polecane są palaczom oraz mieszkańcom dużych aglomeracji miejskich.

……….I najważniejsze………………… są po prostu przepyszne🙂

W najlepsze jabłka zaopatrzymy się późnym latem i jesienią:) a zimą gdy nie są tak pyszne jak te jesienne polecam jabłka pieczone. Szybkie i proste w przygotowaniu. Pasuje do nich w zasadzie wszystko: sezam, miód, cytryna, czekolada, syrop klonowy, wiórki kokosowe, cynamon, suszona żurawina i jeszcze, jeszcze więcej.
A dodatkowo polane olejem sezamowym tłoczonym na zimno wzbogaci nasze menu w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Pieczone jabłko z olejem sezamowym

Pieczone jabłko

Składniki

1 jabłko

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki sezamu

1 łyżka oleju sezamowego tłoczonego na zimno (olej dostępny na zdrowy-olej.pl)

Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 1 osoby.

Pieczone jabłko z olejem sezamowym

Pieczone jabłko z sezamem

Przygotowanie

Z jabłka odcinamy “czapkę” na jego 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne. 

Do środka wkładamy 1 łyżeczkę miodu, można dodać również odrobinę soku z cytryny, nada on lekkiej i orzeźwiającej kwaskowatości.  Do środka wsypujemy również 1 łyżeczkę sezamu.

Jabłko zamykamy i delikatnie nakłuwamy szpikulcem dzięki czemu nie będzie pękać podczas pieczenia.

Jabłko pieczemy około 15-20 minut w temperaturze nie większej niż 150 St. C. Za wysoka temperatura może spowodować pękanie jabłka.

Serwujemy gorące obsypane sezamem oraz polane olejem sezamowym tłoczonym na zimno. Pachnie i smakuje cudownie…

Pieczone jabłko z olejem sezamowym

Pieczone jabłko z sezamem i miodem

Jabłka pieczone

Jabłka pieczone

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w moja pasja smaku s 6 Grudzień, 2013

    Ojej jak smakowicie się prezentuje 🙂 !

    Pozdrawiam 😉

  2. Napisane w Ksenia s 23 Marzec, 2015

    Wyglądają świetnie! Czy można użyć jakiegoś innego oleju?

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 23 Marzec, 2015

      Oczywiście! Olej sezamowy można zastąpić np. olejem z pestek dyni, olejem kokosowym lub po prostu oliwą z oliwek.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

  3. Napisane w Domka s 26 Marzec, 2015

    Nigdy nie byłam przekonana do pieczonych jabłek ale te wyglądają mega smacznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress