Sałatka do wina z orzechami w miodzie

2015-02-18
  • Koszt: 17 zł
  • Porcja: 300 g
  • Ilość porcji: 2m
  • Czas przyrządzenia: 15m
  • Całkowity czas: 30m

Dziś przedstawiam kolejny prosty i szybki przepis na pyszną sałatkę do wina. Brzoskwinie, orzechy i ser pleśniowy to idealnie komponujące się z winem składniki. Oprócz smaku i prostoty wykonania tej sałatki jej atutem jest także wartość odżywcza i fakt, że nie ma w niej wysoko przetworzonych produktów –  jest absolutnie naturalna i pyszna.

sałatka do wina z orzechami w miodzie – składniki

3-4 garście sałaty lodowej i/lub karbowanej

80 g sera lazur

50 g orzechów włoskich

1 brzoskwinia

2 łyżki miodu

sok z 1/2 cytryny

do dekoracji melisa, bazylia lub mięta

świeżo zmielony pieprz kolorowy do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 2 osób.

 

sałatka do wina z orzechami w miodzie – przygotowanie

Sałaty umyte i osuszone układamy na talerzu.

Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, gdy nabiorą koloru i aromatu dodajemy do nich miód i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy kilka minut od czasu do czasu mieszając, do momentu aż miód z cytryną przybierze konsystencję gęstego karmelu.

Brzoskwinie i ser pleśniowy lazur kroimy w cząstki lub średniej wielkości kawałki i układamy na sałacie.

Na wierzchu układamy orzechy w miodzie.

Obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy świeżymi listkami bazylii, melisy lub mięty.

Sałatka ta świetnie smakuje z białym, dobrze schłodzonym winem.

 

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Klaudia.D s 18 Luty, 2015

    Czy będzie do niej pasowało czerwone jak i białe wino?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • kawa mrożona

    Mrożona kawa z truskawkami

  • Chłodnik z młodego szczawiu

    Chłodnik z młodego szczawiu

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

  • Sezon na rabarbar

    Rabarbar – zastosowanie kulinarne i wartość odżywcza

  • Naleśniki gryczane z farszem mięsno – warzywnym

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress