Rabarbar – zastosowanie kulinarne i wartość odżywcza

2015-05-19
  • Poziom umiejętności:
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Sezon na rabarbar rozpoczyna się tuż przed sezonem “truskawkowym” kiedy na krzewach truskawkowych pojawiają się białe kwiatki rabarbar jest już na tyle dojrzały by móc go zrywać i szykować kompot:) Sezon na niego trwa od kwietnia aż do końca czerwca.

Rabarbar zwany inaczej rzewieniem uchodzi za warzywo jednakże jego specyficzny kwaskowaty smak sprawił że wykorzystanie w kuchni znalazł jako owoc wszechstronnie stosowany jako dodatek do ciast, konfitur, kompotów, koktajlów. Dobrze współgra także z mięsnymi wytrawnymi daniami. Zastosowanie kulinarne znalazła długa łodyga rabarbaru która w zależności od koloru charakteryzuje się zmiennym smakiem. Mocno czerwona łodyga jest słodka a zielona dość kwaskowata, stąd świetnie komponuje się jako dodatek do słodkich ciast.

Rabarbar to kolejne z tych warzyw obok dyni czy ogórka który zajadany kilogramami (choć trudno zjeść go w takich ilościach ze względu na stosunkowo cierpki smak) nie zaszkodzi naszej figurze gdyż zawiera w 100 g 20kcal oraz spore ilości błonnika. Rabarbar dostarcza dużo potasu, sodu, magnezu, żelaza, beta – karotenu, fosforu oraz witaminę C więc świetnie odżywi nasz organizm wiosną. Dodatkowo pod wpływem temperatury uwalniają się w nim polifenole czyli związki o silnym działaniu przeciw utleniającym (antynowotworowym)

Z dzieciństwa pamiętam jak świeżo zrywany rabarbar razem z braćmi maczaliśmy w cukrze i w takiej postaci zajadaliśmy…było kwaśno ale pysznie z bananem na ustach:) Dziś bogata w informacje na temat kwasu szczawiowego (tzw. szczawianów) odradzam takie spożywanie rabarbaru gdyż surowy zawiera spore ilości kwasu szczawiowego który wiąże wapń i  w ten sposób może osłabiać kości i zęby. Kwasy te pod wpływem temperatury ulegają rozkładowi stąd najlepiej rabarbar spożywać gotowany, duszony lub pieczony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

    Sok z białej rzodkwi i grejpfruta

  • kawa mrożona

    Mrożona kawa z truskawkami

  • Chłodnik z młodego szczawiu

    Chłodnik z młodego szczawiu

  • Bób

    Bób z masłem tymiankowym – wartość odżywcza roślin strączkowych

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress