Spaghetti bolognese – pełnoziarniste

2015-04-26
  • Koszt: 13 zł
  • Porcja: 250 g
  • Ilość porcji: 4m
  • Czas przyrządzenia: 15m
  • Całkowity czas: 45m

Spaghetti bolognese zwane także  “po bolońsku” to klasyka włoskich makaronów w najlepszym wydaniu. Polacy ten sposób podania włoskiej pasty już od dawna znają i kochają. Nie ma chyba osoby która nie potrafiłaby opisać czym charakteryzuje się to danie.

Spaghetti bolognese dziś w wydaniu pełnoziarnistym z gęstym sosem mięsno – pomidorowym z dużą ilością czosnku, bazylii i sera grana padano. To bardzo proste i szybkie danie. Makaron i mięso w nim zawarte sprawiają że jest ono bardzo syte i treściwe:) – nasyci nawet największego głodomora. Dzieła uwieńczy dodatek rukoli i świeżo posiekanej natki pietruszki.

Spaghetti bolognese (pełnoziarniste) – składniki

200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego

500 g mięsa mielonego ( np z szynki lub łopatki)

2 ząbki czosnku

80 g koncentratu pomidorowego

3 łyżki musztardy dijon

1 puszka pomidorów

bazylia

80 g sera grana padano

przyprawa do mięsa

suszona bazylia

pieprz, sól, papryka ostra do smaku

Spaghetti bolognese (pełnoziarniste) – przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu lub tak jak ja to zwykle robię czyli we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy, około 15 minut na wolnym ogniu. Makaron ugotowany al dente poznajemy po tym że jest sprężysty, a po ugryzieniu stawia przyjemny, delikatny opór zębom:). Ugotowany makaron odcedzamy i w zależności od tego czy ma zostać spożyty od razu czy później przelewamy ciepłą bądź zimną wodą. Ja po odcedzeniu dodaję jeszcze kilka kropel oliwy i dokładnie mieszam makaron dzięki czemu po wystygnięciu nie sklei się.

Mięso mielone, faktem jest że najlepiej smakuje smażone na smalcu, którego zaletą jest też fakt że doprowadzony do bardzo wysokich temperatur nie wydziela związków rakotwórczych co niestety występuje w momencie smażenia na tanich olejach rzepakowych i słonecznikowych (znacząca tu jest zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych).

Mięso podsmażamy z drobno posiekanymi 2 ząbkami czosnku i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i/lub przyprawą do mięsa mielonego – zwróćcie uwagę aby w składzie takiej mieszanki nie znajdowało się nic poza naturalnymi składnikami jak zioła i przyprawy. Wzmacniacze smaku nie mają żadnej logicznej racji bytu w takiego typu przyprawach bo zioła i przyprawy w zupełności wystarczą aby stworzyć dobrą i naturalną przyprawę do mięsa.

Do przesmażonego mięsa dodajemy puszkę krojonych pomidorów i i około 80 g koncentratu pomidorowego czyli średniej wielkości słoiczek. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy aż sos nabierze intensywnego czerwonego koloru, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i suszoną bazylią.

Ser grana padano ścieramy na tarce do sera lub na zwykłej jarzynówce, wg uznania.

Makaron porcjujemy na talerze, polewamy sosem, obficie obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki, która dobrze uzupełni braki witaminy C np. u palaczy:)

Całość posypujemy startym serem grana padano i dekorujemy rukolą.

Przyznacie że wygląda wyjątkowo apetycznie:)

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

spaghetti bolognese

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Profesjonalne buty do tańca s 27 Kwiecień, 2015

    Uwielbiam każde wydanie spaghetti :)!

  2. Napisane w Narciarz s 26 Lipiec, 2015

    Genialne! Moja Zuzia wciągnęła cały talerz. Dziękujemy za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

Informacje żywieniowe

W przeliczeniu na porcję

  • Wartość energetyczna

    375 kcal
  • Białko

    19 g
  • Tłuszcze

    15,8 g
  • Węglowodany

    40 g
  • Błonnik

    4 g

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress