Świąteczny barszcz czerwony

2015-12-09
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Wigilijny barszcz czerwony

Jedną z nieodłącznych potraw królujących na wigilijnym stole jest barszcz. Najczęściej serwowany jest, jako tradycyjne danie wigilijne z uszkami. Jednak w zależności od okazji  można podawać go na wiele sposobów: z krokietami, pasztecikami z farszem mięsnym lub z kapustą i grzybami zarówno w cieście drożdżowym jak i francuskim. Poniżej przedstawiam przepis na barszcz który od wielu lat króluje na naszym stole wigilijnym, mam nadzieję, że znajdzie on również miejsce na waszych  świątecznych stołach.

Barszcz ten cechuje dobre wyważenie słodkiego i kwaśnego smaku. Dobrze wyczuwalny jest czosnek oraz majeranek – moim zdaniem nieodłączne składniki barszczu.

wigilijny barszcz czerwony

Wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz czerwony – składniki:

1 kg buraków lub słoik tartych buraków 0,5l

1 op. włoszczyzny (marchew, seler, por, cebula)

3 jabłka

liść laurowy, ziele angielskie

majeranek

około 3 łyżki octu

5 ząbków czosnku

około 3 łyżki cukru

 sól, pieprz

Wigilijny barszcz czerwony – przygotowanie

Gotujemy wywar z włoszczyzny, z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego oraz wcześniej umytych, pokrojonych w ćwiartki i wydrążonych jabłek. Jeżeli decydujemy się na użycie do sporządzenia barszczu świeżych buraków to proponuję ugotować je wcześniej, następnie obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

Gdy wywar będzie gotowy dodajemy do niego buraki wcześniej ugotowane i starte bądź te zrobione do słoika na zimę. Od razu dodajemy  około 3 łyżki octu. Jest to bardzo ważna czynność gdyż dzięki zakwaszeniu wywaru barszcz nie straci swojego pięknego buraczkowego koloru. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy barszcz do smaku cukrem, solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze octem lub sokiem z cytryny jeżeli uznamy że kwaskowaty posmak nie jest wyczuwalny. Ja zwykle najwięcej czasu poświęcam właśnie na doprawienie barszczu, gdyż wg mnie wszystkie smaki muszą być idealnie zrównoważone, przewaga jednego  ze smaków czy to słonego, kwaśnego czy słodkiego może zepsuć cały efekt. Na koniec sypiemy majeranek i cedzimy barszcz, tak by stał się on czystym wigilijnym barszczem:)

 

Życzę wszystkim pysznie udanego wigilijnego barszczu!

wigilijny barszcz czerwony

barszcz wigilijny

Uszka w barszczu

Uszka w barszczu

 

Przepis komentarz

Komentarz

  1. Napisane w Gosia Kamila s 17 Grudzień, 2015

    Witam, bardzo fajny przepis, w tym roku zamierzam go wypróbować, dziękuję i pozdrawiam , Wesołych świąt !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

1 osób zagłosowało na przepis

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress