Wielkanocna pascha z musem z suszonych śliwek

2014-04-16
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

WIELKANOCNA PASCHA

Pascha to deser nieodłącznie kojarzony z Wielkanocą – stąd sama jej nazwa – pascha wielkanocna. Głównym składnikiem do otrzymania paschy jest twaróg, śmietana, żółtka jaja kurzego, cukier oraz bakalie. Rozróżnia się dwie metody przygotowywania paschy- na zimno i gorąco. Na gorąco polega na utarciu żółtek z cukrem dodanie  kwaśnej śmietany i podgrzanie całości do momentu zagotowania. Pascha na zimno różni się dodaniem do wystudzonej masy z żółtek i śmietany kremówki utartego twarogu. Następne etapy przygotowania tego deseru są takie same czyli dodanie bakalii i przełożenie na gazę do odciśnięcia serwatki, oraz pozostawienie na dobę w lodówce.

 

Pascha świetnie smakuje polana słodkim sosem np. musem z suszonych śliwek  – moja dzisiejsza propozycja.

Do przygotowania tej wersji paschy wielkanocnej potrzebne będą:

500 g chudego twarogu

4 żółtka

200 ml śmietany kremówki 30%

200 g suszonych śliwek

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 ml czyli połowa olejku waniliowego

50 g masła

6 łyżek miodu (można zastąpić cukrem pudrem)

Do przygotowania musu z suszonych śliwek potrzebne będą:

50 – 100g suszonych śliwek

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

2 łyżki octu balsamicznego

50 ml soku z czarnej porzeczki (do nadania koloru)

Przygotowanie paschy

W średniej wielkości rondlu ucieramy żółtka z płynnym miodem (miód by uzyskać pożądaną konsystencję możemy włożyć na kilka minut do mikrofali, lekko podgrzany zmieni konsystencję na płynną). Oczywiście miód można zastąpić cukrem pudrem – jest ekonomiczniej, osobiście jednak polecam miód ponieważ jest zdrowszy. Gdy żółtka utrzemy na puszystą masę dodajemy śmietanę kremówkę 30% oraz olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy na palnik na średni ogień i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż zobaczymy pierwsze sygnały wrzenia. Wtedy masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.

2 kostki chudego twarogu (500 g) mielimy na maszynce do mielenia mięsa dwu lub trzykrotnie. Tak przygotowany twaróg ucieramy z masłem a następnie stopniowo, małymi porcjami dolewamy wystudzoną masę z żółtek i śmietany cały czas ucierając. Gotowa masa powinna być jednolita, gładka i błyszcząca. Bakalie (ja wybrałam śliwki i kandyzowaną skórkę pomarańczową, ale mogą to być w zasadzie prawie każde suszone owoce) kroimy w drobną kostkę i łączymy z masą twarogową. W miskę wkładamy durszlak lub sito, które wykładamy lnianą ściereczką lub gazą. Na  ściereczkę wykładamy masę twarogową, brzegi mocno skręcamy tak by pozbyć się nadmiaru wilgoci. Na zaciśniętą ściereczkę kładziemy mały talerz, na talerzu ustawiamy coś ciężkiego np. słoik z przetworami, tak by pod wpływem ciężaru z paschy wpłynęła cała serwatka tworząc w ten sposób zwartą masę. Całość wkładamy na dobę do lodówki.

Po dobie paschę delikatnie odwijamy ze ściereczki, porcjujemy i podajemy z musem z suszonych śliwek udekorowaną gałązką melisy lub mięty i suszoną śliwką.

Przygotowanie musu:

Suszone śliwki miksujemy z niewielką ilością wody (lub bardzo drobniutko kroimy). W  rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim zmiksowane śliwki. Następnie dodajemy spirytus (lub wódkę), ocet balsamiczny oraz około 50 ml soku z czarnej porzeczki. Całość podgrzewamy do momentu aż sok wyraźnie się zredukuje i uzyskamy konsystencję sosu. Wyłączamy gaz i odstawiamy mus do wystygnięcia.


Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Wiesia s 17 Marzec, 2013

    Wielkanocną paschę miałam szczęście jeść dzisiaj.Dla mnie to była uczta dla podniebienia.POLECAM WSZYSTKIM

  2. Napisane w Beata s 26 Marzec, 2013

    Pierwszy raz będę robiła paschę. Wygląda bardzo apetycznie. Mam nadzieję, że wyjdzie 🙂

  3. Napisane w Paweł s 27 Marzec, 2013

    Też zrobię, ale raczej nie ze śliwkami, ale morelami.

    • Napisane w admin s 27 Marzec, 2013

      Do paschy można użyć w zasadzie każdych suszonych owoców. Ja bardzo lubię śliwki, ale z morelami też będzie ok.

  4. Napisane w Beata s 7 Kwiecień, 2013

    Pascha wyszła smakowicie 🙂

  5. Napisane w Aga s 28 Styczeń, 2015

    Wygląda bardzo apetycznie! 🙂

  6. Napisane w Gela s 8 Kwiecień, 2015

    Nigdy nie miałam okazji jeszcze próbować takiego deseru, ale wygląda na prawdę smakowicie! 🙂 Chyba przy najbliższej okazji spróbuję przyrządzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

0 osób zagłosowało na przepis

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress