Pizza z mąki pełnoziarnistej – zdrowy fast food

2016-10-05
  • Ilość porcji: 0m
  • Czas przyrządzenia: 0m
  • Całkowity czas: 0m

Zdrowy fast food przepisy

Czy istnieje zdrowy fast food ??  Bardzo często padają takie pytania. Moja odpowiedź jest prosta. Oczywiście, że istnieje zdrowy fast food !!! Jeśli przygotujemy w domu ciasto do pizzy z mąki pełnoziarnistej, wybierzemy do niej najlepszej jakości mozzarellę (a nie produkt sero podobny). Sos w składzie będzie miał pomidory, świeżą bazylię i czosnek, ewentualnie szczyptę soli to zapewniam, że od takiej pizzy nie przytyjecie:) i nie ucierpi po niej wasz przewód pokarmowy. W dodatku będzie ona nieporównywalnie smaczniejsza od kupnych mrożonych czy tych serwowanych w tanich pizzeriach pizzy.

Pełnoziarnista Margarita – zdrowy fast food – przepis

Składniki na ciasto

1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału

30 g drożdży

50 ml oliwy z oliwek

400 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 jajko

1 łyżeczka cukru

Składniki na sos

puszka pomidorów bez skórki

2 ząbki czosnku

garść świeżej bazylii

sól, pieprz, słodka papryka do smaku

oraz

100 – 150 g startej mozzarelli

Podane składniki wystarczą do przygotowania ciasta na około 4 pizze.

Przygotowanie ciasta

W misce łączymy wszystkie składniki – kruszymy drożdże, dodajemy mąkę, oliwę, jajko, wodę, sól i cukier. Dokładnie zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w bardzo ciepłe miejsce, np. pod kołdrę:)

SOS

Pomidory z puszki blendujemy ze świeżą bazylią, ząbkami czosnku solą i pieprzem. Doprawiamy do smaku papryką sproszkowaną. I sos gotowy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość na stolnicy z dodatkiem mąki formujemy kulki z ciasta, każda o wadze około 180 – 200 g.

Kulkę wałkujemy aby uzyskać spód do pizzy, a następnie formujemy ranty.

Spód smarujemy sosem i obsypujemy startą mozzarellą.

Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 St. C piekarniku około 15 minut w temp. 180 St. C w funkcji pieczenia góra i dół z termoobiegiem.

Przepis komentarz

Komentarze

  1. Napisane w Paweł s 10 Listopad, 2014

    Hmm wyśmienicie smakuje a przy okazji zdrowo i kolorowo

  2. Napisane w Monika s 13 Listopad, 2014

    Pizzy z mąki pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam, ale wygląda na to, że spróbuję skoro mam już taki fajny przepis.

  3. Napisane w Kamil s 21 Listopad, 2014

    Świetny przepis, ale jak przeczytałem określenie “zdrowy fast food” od razu przykuło to moją uwagę. Najlepsze z tego wszystkiego jest to, że fast foody nigdy nie będą zdrowe. Oczywiście lubię jeść pizze i sposób tworzenia ciasta może wpływać na jakość całości, ale nigdy tak zeby pizza była zdrowa. 🙂

  4. Napisane w sagneska s 23 Listopad, 2014

    Pysznie i zdrowo 🙂 Czego chcieć więcej!? Super!

    Zapraszam do siebie: ****************** !
    Tam nie tylko kulinaria 🙂

  5. Napisane w Kamil s 3 Grudzień, 2014

    To słowa “zdrowy” i “fast food” mogą się łączyć :)? Hehe.
    W diecie udało mi się wyeliminować białe pieczywo, itd. ale przy pizzy jakoś nie myślałem.Zawsze robię pizzę z ciasta drożdżowego, szczególnie takiego 4-5 cm 😛 No a potem brzusio rośnie, hehe 🙂
    A czy z innej mąki niż razowej, spód też by się udał?
    Co do sosu do pizzy – ja ostatnio kupiłem świetny przecier pomidorowy z czosnkiem w dyskoncie z owadem 😉 Zapach i smak – mega 🙂 Polecam!

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 6 Grudzień, 2014

      Fast food to określenie kojarzące nam się z pizzami, hamburgerami, hot dogami itp. a z doświadczenia wiem, że wszystkie te potrawy można przygotować w zdrowszej wersji stąd określenie – “zdrowy fast food”:)
      Ciasto do pizzy tak naprawdę można przygotować z każdej mąki, nawet chlebowej.
      Pozdrawiam.

  6. Napisane w Zosik s 31 Grudzień, 2014

    Pyszne i zdrowe – ja zawsze dodaję jednak więcej dodatków – kukurydza, kurczak…

  7. Napisane w Albert s 9 Styczeń, 2015

    Przepis super, wczoraj sprawdzałem pizza świetnie smakuje, polecam piec ją na kamieniu do pizzy, świetna rzecz, jeśli by ktoś szukał >Kammień do pizzy

  8. Napisane w Jadzia s 27 Luty, 2015

    Ciekawy przepis, teraz mogę się zajadać pizzą bez wyrzutów sumienia 😉

  9. Napisane w Julita s 23 Marzec, 2015

    Takie fast-foody to ja lubię:)

  10. Napisane w Wezom s 16 Marzec, 2017

    To już nawet nie jest fast-food, ale dobrze, że zdrowe. Nie ma co się objadać wszystkim tłustym i tak dalej.
    Fajny pomysł, fajny przepis.

  11. Napisane w Ulka s 4 Kwiecień, 2017

    oooo super zjadłabym sobie taką

  12. Napisane w Adela s 10 Maj, 2017

    świetny przepis

  13. Napisane w Ade s 11 Maj, 2017

    aż ślinka cieknie

  14. Napisane w Kaja s 4 Wrzesień, 2017

    super <3

  15. Napisane w Gabi s 22 Wrzesień, 2017

    🙂

  16. Napisane w Julka s 9 Listopad, 2017

    Ja kiedyś słyszałam właśnie że dobre ciasto zależy w głównej mierze od zastosowania odpowiedniej mąki, ale jakoś samej nigdy nie chciało mi się eksperymentować. Mógłby ktoś wyjaśnić co zmienia zastosowanie mąki pszennej z pełnego przemiału? Konsystencję ciasta czy co?

  17. Napisane w Bianka s 30 Styczeń, 2018

    uwielbiam pizze

  18. Napisane w Karina s 8 Kwiecień, 2018

    wygląda to bardzo smacznie 🙂

  19. Napisane w Łukasz s 27 Maj, 2019

    Ten przepis to dowód na to, że fast food nie musi być niezdrowy. Fajnie, że potraficie to światu pokazać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kulinarnie-Niebanalnie to oprócz wielu przepisów na..

Średnia ocena

(5 / 5)

5 5 2
Oceń przepis

2 osób zagłosowało na przepis

Powiązane przepisy
  • Lekka sałatka śledziowa

    Lekka sałatka śledziowa

  • Drożdżówki z porzeczkami i mascarpone

  • Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

    Oponki drożdżowe na tłusty czwartek

  • Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

    Pełnoziarniste mini pączki z siemieniem lnianym

  • Domowe Raffaello z kaszą jaglaną

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress