Przepyszna domowa pizza

Przez : | 16 komentarzy | On : Lipiec 26, 2013 | Kategoria : Fast-food

Domowa pizza przepis

Jakiś czas temu wykorzystując kilkuletnie doświadczenie w branży gastronomicznej wspólnie z bratem stworzyliśmy przepis na doskonałe ciasto na pizzę. Bazuje on na kilku podstawowych składnikach, ale dobranych w takich proporcjach, że ciasto wyrabia się niezwykle łatwo (jedynie mieszając w misce wszystkie składniki) i szybko. Wyrośnięcie trwa około godziny. Pozostaje już tylko uformowanie ciasta na blasze, sporządzenie sosu no i chyba najprzyjemniejsza część rytuału tworzenia pizzy czyli wybranie ulubionych jej składników.

Poniżej przedstawiam przepis na ciasto które, tak na prawdę  jest jednym z lepszych jakie jadłam w swoim życiu i gwarantuję, że kiedy sami w domu upieczecie i spróbujecie taką pizzę szybko zapomnicie numer telefonu do ulubionej pizzerii:]

Do sporządzenia ciasta będziemy potrzebować:

1 kg mąki pszennej

40 g  drożdży

50 ml oleju/oliwy

200 ml wody

200 ml mleka (najlepiej ciepłego)

1 i 1/2 łyżki soli

1 jajko

2 łyżeczki cukru

Wszystkie składniki wkładamy do miski (mąkę można przesiać) i mieszamy, następnie zarabiamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, zarabianie na ogół trwa około 5-10 minut. Ciasto, przykryte ściereczką, zawijamy w koc lub kołdrę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godz. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy.

Do sporządzenia sosu potrzebne nam będą:

2 ząbki czosnku

5 dużych łyżek ketchupu

5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego

sok pomidorowy (do rozrzedzenia sosu)

sól, pieprz

bazylia (świeża bądź suszona)

ewentualnie tabasco, papryczka chilli

DOMOWA PIZZA PRZEPIS

Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do niego ketchup i koncentrat pomidorowy. Sok pomidorowy dodajemy w takiej ilości aby konsystencja sosu była płynna, nie może jednak rozlewać się on po bokach pizzy, dlatego też nie może być zbyt rzadki. Na koniec doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy też bazylię suszoną lub świeżą – drobno posiekaną – wedle uznania. Dla osób lubiących ostrzejsze smaki proponuję dodanie tabasco lub drobno posiekanej papryczki chilli.

Gotowy sos odstawiamy do lodówki.

Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średniej wadze od 200 do 220 g.  Taką kulkę wałkujemy, bądź formujemy ręcznie i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze , delikatnie dłońmi rozciągamy aby ciasto nachodziło na boki blachy. Nadmiar ciasta po bokach zawijamy do środka formując w ten sposób okrągłe brzegi pizzy tzw. ranty.

domowa pizza przepis

Uformowana pizza

Pizzę smarujemy sosem uważając jednocześnie aby nie “najechać” na ranty, które pod wpływem sosu nie wypieką się!

domowa pizza przepis

Ciasto z sosem

 

domowa pizza przepis

Klasyczn Margerita

Na spodzie pokrytym sosem układamy ulubione składniki. Tu można użyć wyobraźni:]. Może być to szynka, bekon, kabanosy,mięso drobiowe czy wołowina  jak też dodatki warzywne jak cebula, papryka, oliwki, kukurydza czy pomidor.

Dodatki mogą być naprawdę różne. Jeżeli jednak  wśród nich są surowe pieczarki lub cebula to proponuję ułożyć je na sos ale pod ser, pozostałe składniki na ser.

Robiąc pizzę na obiad czy kolację możemy przygotować ją wcześniej i odstawić przed pieczeniem, jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia, można wlożyć do zimnego piekarnika albo odstawić po prostu na blat, nie jest konieczne przykrywanie pizzy.  Dzięki temu zabiegowi ranty ładnie wyrosną i zaokrąglą się, a po upieczeniu będą chrupiące.

Pamiętajmy jednak aby dodatek surowego mięsa lub jajka położyć na pizzę tuż przed pieczeniem!

domowa pizza przepis

Pizza z jajkiem, salami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

Pizza z jajkiem, salami i kurczakiem

Pizza z jajkiem, salami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

domowa pizza przepis

Pizza z jajkiem, salami, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

Domowa pizza z serem camembert, kurczakiem – przed pieczeniem

 

Pizza powinna piec się około 15 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku na funkcji pieczenia z góry i z dołu, najlepiej z termoobiegiem. Termoobieg sprawia, że temperatura równomiernie rozchodzi się po piekarniku, stąd pizza z każdej strony jest dobrze wypieczona, do tego funkcja ta znacznie skraca czas wypieku pizzy.

Podczas pieczenia bardzo ważne jest by pizzę włożyć do bardzo mocno nagrzanego piekarnika!

domowa pizza przepis

Domowa pizza z kurczakiem i warzywami – po upieczeniu

 

 

domowa pizza przepis

Domowa pizza ze szpinakiem, kurczakiem i serem camembert – po upieczeniu

 

domowa pizza przepis

Gotowa pizza

domowa pizza przepis

Gotowa pizza

domowa pizza przepis

Gotowa pizza

 

 


Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Basia :) s 3 Grudzień, 2012

    No Kochana pysznie 🙂

  2. Napisane w Ania s 21 Luty, 2013

    Jutro wyprobujemy mam nadzieje ze bedzie tak samo pysznie smakowala jak wyglada:)

    • Napisane w admin s 21 Luty, 2013

      Wielu naszych znajomych ostatnio robiło tę pizzę i wszyscy ją bardzo zachwalali. Przepis jest sprawdzony także dobre składniki, troszkę serca i na pewno pizza wyjdzie super:). Pozdrawiam.

  3. Napisane w Ania s 22 Luty, 2013

    Wyszła naprawdę przepyszna ! Pozdrawiam 🙂

    • Napisane w admin s 22 Luty, 2013

      Super! Cieszę się i polecam na przyszłość!

  4. Napisane w karmel-itka s 26 Lipiec, 2013

    domowa pizza zawsze jest przepyszna!

    • Napisane w admin s 26 Lipiec, 2013

      Dokładnie, tylko niestety nie każdy o tym wie! W dodatku jest bardzo prosta w wykonaniu.

  5. Napisane w Paweł s 26 Lipiec, 2013

    Rewelacyjny przepis, prosty do zrobienia a jak smakuje

  6. Napisane w Krzycho s 6 Sierpień, 2013

    Do takiej pizzy najlepiej smakuje schłodzone miodowe piwo.

  7. Napisane w Laboratorium Pizzy blog s 7 Marzec, 2014

    Pizza wygląda dobrze, aczkolwiek spód najlepiej zrobić jak najcieńszy – wtedy można uzyskać jeszcze lepszy smak.

    • Napisane w admin s 10 Marzec, 2014

      Tak, dokładnie. Spód może być cieńszy, aczkolwiek ja i moja rodzina uwielbiamy pizzę na grubym spodzie:)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

  8. Napisane w Hania s 27 Styczeń, 2015

    Nie wiem dlaczego, ale dla mnie pizza musi byc okrągła 😀 dlatego kupiłam sobie specjalną tackę ostatnio

  9. Napisane w Anka s 26 Marzec, 2015

    Wygląda dokładnie jak z włoskiej pizzerii! Koniecznie muszę wypróbować twój przepis! 🙂

  10. Napisane w caprinew s 17 Sierpień, 2015

    Fantastyczne zdjęcia – pizza wygląda na przepyszną. Osobiście nie przepadam za salami, dlatego przygotowuję najchętniej pizzę z dodatkiem szpinaku i fety 🙂 Polecam!

  11. Napisane w Pan Pizza s 26 Grudzień, 2015

    Po świętach można można pościć wodzę wyobraźni i skomponować pizzę z poświątecznych pozostałości w lodówce. A przy tym w lodówce zrobi się więcej miejsca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress