Razowe penne z paskami schabu i warzywami

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 2, 2012 | Kategoria : Makarony

Do sporządzenia tego dania potrzebne będą:

250 g makaronu penne (razowego)

200 g schabu

1 średnia czerwona cebula

1/2 czerwonej papryki

1 duży ogórek konserwowy

1 pomidor

2 ząbki czosnku

20 g parmezanu

pieprz, sól

szczypta ostrej papryki

bazylia

Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki aby mięso przeszło przyprawami.

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15 minut.

razowe penne

Paprykę i ogórek konserwowy kroimy w paski, cebulę w pióra. Następnie warzywa wrzucamy na rozgrzany  tłuszcz i smażymy aż się zrumienią. Pod koniec smażenia solimy.

Na osobnej patelni na oliwie i jednym posiekanym ząbku czosnku smażymy pomidory pokrojone jak na zdjęciu obok. Pomidory robię osobno gdyż w połączeniu z innymi warzywami mogą na patelni się porozpadać i wyjdzie mało efektowna papka warzywna;/ – czego raczej chcemy uniknąć. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki  bazylii (suszonej lub świeżej)

Mięso smażymy, gdy będzie już miękkie dodajemy do niego przesmażone pomidory i delikatnie mieszamy aby smaki się połączyły, ale tak by pomidory zachowały swój kształt.

Dla osób o bardziej wrażliwym żołądku proponuję z pomidorów i papryki zdjąć skórkę. (Najszybciej to osiągniemy poprzez zanurzenie we wrzątku n a kilka minut naciętych nożem warzyw).

Na talerz wykładamy makaron wymieszany z przesmażonymi warzywami. Na wierzchu układamy schab z pomidorami. Ostatni krok to posypanie dania startym parmezanem. Ja czasem gdy nie mam parmezanu na wierzchu układam ser edamski lub goudę pociętą w cieniutkie paseczki, smakuje również dobrze.

Na koniec listek świeżej bazylii:)

I Gotowe!

Smacznego!

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress