Risotto z wędzonym łososiem, kiszonym ogórkiem i oregano

Przez : | 4 komentarze | On : Listopad 11, 2013 | Kategoria : Dania jednogarnkowe

Risotto z wędzonym łososiem, kiszonym ogórkiem i oregano – przepis na szybki i zdrowy obiad

Sporządzając risotto pamiętajmy o kilku ważnych zasadach koniecznych by osiągnąć idealne risotto:

1. Dobór dobrego gatunku ryżu na risotto ( carnaroli, arborio lub vialone nano)

2. Wino i bulion dodawane do risotta nie mogą być zimne gdyż w ten sposób zahartujemy ryż i nie zmięknie.

3. Wino dodajemy tuż po zeszkleniu ryżu, w ten sposób ryż wchłonie aromat wina.

4Nie można dopuścić do momentu kiedy ryż wyschnie! Ani też go przelać bo może w efekcie dać ryżową papkę. Stąd bulion dodajemy małymi porcajami a podlewamy dopiero gdy ryż wchłonie wcześniejszą porcję bulionu.

5.  Konsekwentne (by nie przypalić) ale delikatne (by nie połamać ryżu) mieszanie.

6. Dużo cierpliwości 

Risotto z wędzonym łososiem i kiszonym ogórkiem

Risotto z wędzonym łososiem i kiszonym ogórkiem

Risotto z wędzonym łososiem – Składniki:

200 g ryżu (2 torebki po 100 g)

150 g wędzonego łososia

50 g kiszonych ogórków (2 duże)

1 mała czerwona cebula

2 łyżki masła

kilka gałązek świeżego oregano (ewentualnie suszone)

około 1 litr bulionu warzywnego

sól,  pieprz do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania risotta dla 2 osób.

Risotto, kiełki cebuli

Risotto, kiełki cebuli

Risotto z wędzonym łososiem – Sposób przygotowania

Na patelni, na maśle podsmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę,  gdy się zarumieni dodajemy 2 woreczki ryżu, sól i pieprz i na bardzo wolnym ogniu podsmażamy od czasu do czasu mieszając aż ryż nabierze szklistego koloru. Następnie dodajemy posiekane świeże oregano (lub suszone jeśli akurat nie mamy świeżego) oraz pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki i dolewamy małymi partiami bulion często mieszając risotto. Dusimy, co jakiś czas dolewając bulion i mieszając około 30-40 minut.

Pod koniec duszenia do risotta dodajemy pokrojonego w paski wędzonego łososia i  jeszcze kilka minut trzymamy na ogniu, na koniec doprawiamy solą i pieprzem i wyłączamy palnik

Risotto serwujemy gorące obsypane świeżym oregano oraz kiełkami np. cebuli jak na zdjęciu.

Risotto z wędzonym łososiem

Kremowe risotto

Risotto z wędzonym łososiem

Risotto

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Patrycja s 28 Marzec, 2015

    Przepyszne, z chęcią spróbuję

  2. Napisane w Halina s 1 Kwiecień, 2015

    Wgląda przepysznie! 🙂

  3. Napisane w Kasia s 24 Kwiecień, 2015

    Jeszcze nigdy nie robiłam takiego risotto bo nasłuchałam się, że sporo przy nim pracy, że trzeba uważać, żeby nie przypalić etc 🙂 Ale może wreszcie czas na ten pierwszy raz, Twoje risotto wygląda obłędnie, nic tylko wziąć widelec i konsumować. A czy zamiast kiełek cebuli można dodać rzeżuchę, to niestety jedyne co jeszcze posiadam na parapecie.

    • Napisane w JUSTYNA SZYMAŃSKA s 24 Kwiecień, 2015

      Oczywiście może być rzeżucha, posiekana natka pietruszki lub koper który świetnie komponuje się z rybą. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress