Rodzaje makaronów – włoska pasta
Przez : JUSTYNA SZYMAŃSKA | 2 komentarze | On : 8 listopada, 2021 | Kategoria : Makarony, To warto wiedzieć !
Pasta po włosku znaczy makaron. To właśnie z Włoch wywodzą się kochane przez wszystkich makarony. Tak jak Francja nieodłącznie kojarzy się z Winem tak kuchnia śródziemnomorska do której niewątpliwie zalicza się kuchnia włoska słynie z makaronów (pasty). Wśród nich znajdziemy nitki, świdry, muszelki, gwiazdki, kokardy i wiele, wiele innych – a każda ma swoją włoską nazwę. Popularność tego produktu sprawiła, że to właśnie włoskie nazwy królują na polskim rynku i stole.
Różne gatunki pasty włoskiej
Dziś prezentuję kilka najpopularniejszych gatunków włoskiej pasty – makaronów
Zanim jednak przejdę do rodzajów makaronów poświęcę chwilę ich kolorystyce. Rynek spożywczy oferuje przeróżne kolory makaronów. Warto wiedzieć czym są barwione.
W Polsce barwienie makaronów reguluje Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 171 poz. 1225 z dnia 27 września 2006 r.) która zakazuje dodatku sztucznych barwników do wyrobów z mąki oraz makaronów i gnocchi.
I tu makarony najczęściej naturalnie barwione są warzywami – szpinakiem, pietruszką, bazylią – kolor zielony; papryką, suszonymi pomidorami – kolor czerwony; grzybami – kolor brązowy, marchewką, kurkumą – pomarańczowy, burakami – kolor bordowy oraz nietypowy makaron barwiony sepią – czarny.
Poniżej zdjęcie kilku rodzajów makaronów o różnym zabarwieniu.
RODZAJE MAKARONÓW
Spaghetti
Spaghetti to moim zdaniem najpopularniejszy gatunek włoskiej pasty w Polsce. Cienka, długa nitka mimo kruchości jako pierwszy włoski makaron podbiła podniebienia Polaków.
Spaghetti
Spaghetti
Penne
Penne z języka włoskiego znaczy długopis. U nas penne częściej opisywane jest jako skośnie cięta rurka. To kolejny bardzo znany i popularny w Polsce makaron.
Penne razowe
Penne
Penne rigate
Penne rigate od penne różni wielkość. Rigatte posiada mniejszą średnicę, ale długość z reguły tę samą.
penne rigate
Farfalle
Z włoskiego farfalle znaczy motylki i taki właśnie kształt posiada ten rodzaj makaronu. Farfalle często bywają nazywane kokardkami, bo w zasadzie oprócz motyli przypominają kokardy. Są atrakcyjne zwłaszcza dla dzieci, bo przecież zjadać kokardki to sama przyjemność:)
Farfalle
Farfalle
Linguine
Linguine to płaskie spaghetti. Długość i grubość posiadają bardzo zbliżone.
Linguine
Lasagne
Lasagne to rodzaj makaronu o znacznie większych wymiarach niż wszystkie inne. To płaski, prostokątny płat rozwałkowanego ciasta. Z reguły serwuje się kilka takich płatów, ugotowanych i przełożonych farszem np. mięsnym, czy warzywnym
Lasagne
Lasagne
Fusilli
Fusilli to znane nam świderki. Ich zaletą jest dobra przyczepność dla sosów i ich składników oraz prostota w konsumpcji w odróżnieniu od spaghetti:).
Fusilli – świderki
Fusilli
Tagliatelle
Tagliatelle to płaskie wstążki przez producentów dla łatwości transportu zwijane w kłębki. Po ugotowaniu rozprostowują się.
Tagliatelle
Tagliatelle
Conchiglioni
Conchiglioni to dość spore muszle, które po ugotowaniu napełnia się farszem i zapieka z serem lub/i sosem.
Conchiglioni
Conchiglioni
Cannelloni
Cannelloni to gruba, pusta w środku rurka o średnicy około 1,5 – 2 cm. Znakomicie smakuje pieczona, wypełniona w środku farszem np. z sera, szpinaku czy mięsa.
Cannelloni
Cannelloni
Rotelle
Rotelle jak sama nazwa wskazuje mają okrągły kształt. Wyglądem przypominają małe koła samochodowe. Dobrze prezentują się w zupach. Szczególnie atrakcyjne są również dla dzieci – ze względu na ciekawy wygląd.
Rotelle – włoska pasta
Orzo
Orzo to bardzo specyficzny rodzaj makaronu. Kształtem, kolorem i wielkością przypomina ryż. Smakuje bardzo delikatnie. Fantastycznie komponuje się z zupami.
Orzo
Makaron Orzo
Castellane
Makaron tego kształtu to prążkowane „muszle” czy małe „kokony”. Dobrze smakuje z kremowymi sosami.
Castellane
Castellane
Riccioli
Riccioli wyglądem przypomina grubą spiralę. Fantastycznie komponuje się z sosami na bazie oliwy, które głęboko wnikają w „spiralę” przenosząc w ten sposób na każdym pojedynczym makaronie smak gotowej potrawy.
Fisarmoniche
kolorowe Fisarmoniche
Jakby to powiedział prawdziwy Włoch VIVA LA PASTA !!!
Komentarze
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ostatnie wpisy
Kategorie
- Artykuły (8)
- Bez kategorii (35)
- blog (5)
- Kulinarnie Niebanalnie w mediach (1)
- Menu… (188)
- Dania jednogarnkowe (3)
- Dania mączne (11)
- Dania mięsne (8)
- Dania rybne (10)
- Desery (40)
- Wypieki (5)
- Fast-food (5)
- Makarony (19)
- Menu okolicznościowe (29)
- Menu Wielkanocne (10)
- Menu Wigilijne (17)
- Tłusty czwartek (5)
- Napoje (16)
- Herbaty (9)
- Przystawki i przekąski (31)
- Sałatki (27)
- Śniadania (11)
- Sosy (8)
- Zupy (7)
- Recenzje (3)
- To warto wiedzieć ! (32)
Tagi
Partnerskie blogi
Szanuj moje prawa !!!
Autor: Justyna Szymanska
Napisane w Majeczka s 11 lipca, 2018
Jak włoska pasta w Polsce to tylko Arrighi, najlepszy makaron wg mnie <#3
Napisane w Daniel s 5 czerwca, 2019
Świetne te rodzaje makaronów włoskich. Muszę się wybrać do Włoch, że zobaczyć, jak tam je przygotowują 🙂