Rozgrzewający Pu-erh z imbirem, malinowym sokiem i cytryną

Przez : | 0 Komentarz | On : Wrzesień 19, 2013 | Kategoria : Herbaty, Napoje

Rozgrzewająca herbata Pu-erh

Rozgrzewająca herbata Pu-erh

Rozgrzewająca herbata czerwona Pu-erh

Przesilenie jesienne nie musi być traumą dla naszego organizmu. Wystarczy nie zapominać o ciepłym szalu i ubiorze na tzw. “cebulę” dzięki czemu unikniemy zbytniego wychłodzenia ale także nadmiernego przegrzania organizmu co często zdarza się jesienią.  Na chłodne wieczory polecam produkty takie jak herbaty (od zielonych, po Pu-erh i klasyczne czarne) które z odpowiednimi dodatkami rozgrzeją nas ale również zniwelują pierwsze objawy infekcji. Jesienią nie zapominajmy o takich produktach jak: domowe soki (malinowe, jeżynowe, borówkowe, aroniowe), cytrynie, imbirze, czosnku, cynamonie i kardamonie – substancje te skutecznie nas rozgrzeją oraz wspomogą przy nasilających się jesienią przeziębieniach.

Więcej o przeciwzapalnych właściwościach naturalnych antybiotyków znajdziecie tu https://www.kulinarny-blog.pl/przeciwzapalne-i-rozgrzewajace-wlasciwosci-naturalnych-antybiotykow/

Dziś, dla osób ciepłolubnych – jak ja, proponuję rozgrzewającą herbatę czerwoną (Pu-erh) z imbirem, sokiem malinowym i cytryną. Propozycja ta skierowana jest również do osób które jeszcze nie przekonały się do “ziemistego” smaku herbat czerwonych.  Wyrazistość Pu-erh sprawia, że dodatki (imbir, sok z malin, cytryna) nie dominują nad jej fantastycznym smakiem tylko z nimi współgrają tworząc pyszną, gorącą w sam raz na jesienne chłodne wieczory kompozycję.

Składniki

1 łyżeczka herbaty Pu-erh, ja użyłam Pu-erh z wiśnią

2 plastry cytryny

3 plastry imbiru lub pół łyżeczki sproszkowanego imbiru

4 łyżeczki domowego soku malinowego.

Podane proporcje wystarczą do przygotowania 300 ml rozgrzewającej herbaty.

Rozgrzewająca herbata czerwona Pu-erh

Rozgrzewająca herbata Pu-erh

Wykonanie jest banalne.

Łyżeczkę herbaty pu-erh z wiśnią umieszczamy w zaparzaczu, zalewamy gorącą wodą  i parzymy około 5 minut. Następnie wyjmujemy zaparzacz. Gdy herbata będzie miała około 70 St. C dodajemy imbir, sok z malin oraz plastry cytryny. Ważne jest aby dodatków nie wkładać do wrzącej herbaty gdyż pod wpływem temperatury mogą utracić swoje cenne właściwości.

Ja często wzbogacam ten przepis o ziarna kardamonu, które nadają całości orientalnego posmaku i aromatu i Wam również to polecam. Wystarczy kilka ziaren.

Rozgrzewająca herbata Pu-erh

Rozgrzewająca herbata Pu-erh

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress