Sałatka z awokado, parmezanem i olejem arganowym

Przez : | 0 Komentarz | On : Październik 28, 2013 | Kategoria : Sałatki

Olej arganowy to nie tylko podstawowy składnik wielu kosmetyków o regeneracyjnych i odżywczych właściwościach, olej arganowy (tłoczony na zimno) to również fantastyczny zdrowy produkt przeznaczony do jedzenia, bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz witaminy. Zawiera dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Doskonale chroni przed wolnymi rodnikami a to za sprawą zawartych w nim polifenoli i fitosteroli – silnych antyoksydantów. Olej ten zarówno przyjmowany w postaci posiłków jak też zewnętrznie w formie kosmetyków świetnie nawilża, wygładza, ujędrnia i uelastycznia naszą skórę, ale pamiętajmy, że najlepsze efekty daje spożywany na zimno i koniecznie nierafinowany i tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje komplet składników odżywczych.

Jako żywieniowiec polecam stronę zdrowy-olej.pl gdzie znajdziecie ten i inne oleje tłoczone na zimno bogate w wiele cennych z żywieniowego punktu widzenia składników.

Dziś polecam sałatkę z awokado i parmezanem na rukoli z olejem arganowym.

 sałatka z awokado i olejem arganowym

Mix sałat z awokado i olejem arganowym

sałatka z awokado i olejem arganowym – składniki sałatki

1 awokado

2 garście rukoli

3-4 liście sałaty karbowanej, czerwonej

30 g parmezanu

2 łyżki oleju arganowego dostępnego na zdrowy-olej.pl

20 g pestek dyni

1 łyżka miodu

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz

Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby

sałatka z awokado i olejem arganowym

Sałatka z awokado

sałatka z awokado i olejem arganowym

Awokado

sałatka z awokado i olejem arganowym – przygotowanie

Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie obie połówki owocu obieramy i kroimy na cienkie paski.

Na patelnię wkładamy 1 łyżkę miodu oraz sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego syropu wkładamy kawałki awokado i podgrzewamy około 5-8 minut, na wolnym ogniu  aż owoc zmięknie i nabierze lekko kwaskowato-słodkiego smaku.

Sałaty myjemy i osuszamy. Układamy dekoracyjnie na półmisku.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni aż nabiorą aromatu i brązowego koloru.

Parmezan ścieramy na tarce do sera na bardzo cienkie plastry.

Na sałatach układamy kawałki awokado i parmezan. Posypujemy prażonymi pestkami dyni oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Całość polewamy 2 łyżkami oleju arganowego.

sałatka z awokado i olejem arganowym

Sałatka z awokado

 

sałatka z awokado i olejem arganowym

Sałatka z pestkami dyni

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress