Zielona sałatka z brokułem, rukolą, szczypiorkiem i pieczarkami

Przez : | 0 Komentarz | On : Maj 15, 2013 | Kategoria : Sałatki

Warzywa zielone swój piękny kolor zawdzięczają chlorofilowi – zielonemu pigmentowi roślinnemu, który pochłania energię słoneczną i w procesie fotosyntezy przekształca ją w energię chemiczną co w dalszych przemianach prowadzi do powstania węglowodanów.

Główną z zalet chlorofilu jest jego oczyszczające działanie na organizm człowieka zwłaszcza na wątrobę i jelita.  Neutralizuje także metale ciężkie w organizmie,  zwłaszcza kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia toksyny, ponad to reguluje pracę jelit i układu pokarmowego, wzmacnia układ naczyniowy.

Badania wykazały, że większość warzyw zielonych oprócz chlorofilu zawiera również duże ilości żelaza, stąd warzywa te polecane są osobom cierpiącym na anemię. 

Zielone warzywa ze względu na duże pokłady chlorofilu zalecane są osobom pracującym w warunkach sztucznego oświetlenia oraz osobom zestresowanym i przemęczonym.

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Do przygotowania sałatki potrzebne będą:

2 garście rukoli

6 pieczarek

6 różyczek brokuła

1 pęczek drobnego szczypiorku

SOS

sok z 1/2 cytryny

szczypiorek

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu, ewentualnie cukru

sól, pieprz do smaku

Podane proporcje wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.

Różyczki brokuła gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy, nie dłużej niż  5 minut, dzięki czemu zachowają swój kształt i nie będą zbyt miękkie.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy smażymy przekrojone na pół pieczarki, do momentu aż się zrumienią.

Przygotowanie sosu cytrynowego ze szczypiorkiem

Do wysokiego naczynia wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy drobno posiekany szczypiorek (około 1 łyżka), sól, pieprz do smaku oraz 1 łyżeczkę miodu, ewentualnie cukru . Następnie dokładnie i energicznie mieszając trzepaczką ruzgową wtłaczamy oliwę do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.

Na półmisku układamy dekoracyjnie 2 garście rukoli, różyczki brokuła oraz pieczarki. Pamiętajmy aby po umyciu warzywa osuszyć ręcznikiem papierowym, gdyż mokre tracą przyczepność dla sosu.

Całość polewamy sosem i dekorujemy szczypiorkiem.

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

Zielona sałatka z brokułem, rukolą, pieczarkami i szczypiorem

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress