Sałatka z fasolki szparagowej z migdałami

Przez : | 0 Komentarz | On : Luty 15, 2013 | Kategoria : Sałatki

Do sporządzenia sałatki potrzebne będą:

200 g zielonej fasolki szparagowej

1 garść płatków migdałowych

6 pomidorków cherry

Do przygotowania sosu potrzebne będą:

1 główka czosnku

2 łyżki miodu

1 łyżeczka musztardy dijon

około 4 łyżki oliwy

sól, pieprz do smaku

Fasolkę szparagową płuczemy i wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy nie więcej niż 10 minut, tak by fasolka zachowała zielony kolor i była chrupiąca. Fasolkę przekładamy do zimnej wody z lodem, tak by ją zachartować.

Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni około 5-8 minut, aż nabiorą aromatu i rumiango koloru.

Całą główkę czosnku zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp 150 st. C około 30 minut.

Po upieczeniu czosnek odwijamy z folii i odkrajamy koncówkę. Łapiąc za łodyżkę wyciskamy upieczony środek do miski.

Do upieczonego, wyciśniętego do miski czosnku dodajemy musztardę i miód, energicznie mieszając wtłaczamy oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W misce mieszamy fasolkę z sosem i wykładamy na półmisek. Obkładamy pomidorkami cherry i posypujemy płatkami migdalowymi.

I gotowe!


Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress