Sałatka z piersią indyka na roszponce z olejem sezamowym

Przez : | 1 Komentarz | On : Listopad 10, 2013 | Kategoria : Sałatki

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

Sałatka z indykiem i roszponką

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

Składniki

150 g piersi z indyka

100 g cukinii

6-8 czarnych oliwek

2-3 garście roszponki

kiełki cebuli (ewentualnie inne)

suszony tymianek

sok z połowy cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz świeżo mielone

SOS

3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno dostępnego na zdrowy-olej.pl

1 – 2 łyżeczki octu balsamicznego

1/2 łyżeczki miodu

sól, pieprz

Podane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby.

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

Sałatka z piersią indyczą, roszponką i olejem sezamowym

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

Przygotowanie

Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, obsypujemy suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz 2 łyżkami oliwy i odstawiamy do lodówki na około godzinę aby mięso się zamarynowało.

Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu około 15 minut aż będzie miękkie i zarumieni się.

Jeśli dysponujemy grillem elektrycznym, co osobiście polecam, pierś – całą, niekrojoną, wcześniej również zamarynowaną grillujemy a następnie  kroimy na cienkie paski.

Cukinię kroimy na pół, po długości i każdą połówkę w plastry. Smażymy obsypaną solą i pieprzem kilka minut aż zmięknie i nabierze rumianego koloru, można ją również podać z grilla.

Umytą i osuszoną roszponkę rozkładamy na talerzu, obsypujemy czarnymi oliwkami. Na wierzch kładziemy paski indyka i cukinię.

Przygotowanie sosu

W misce przy użyciu trzepaczki ruzgowej mieszamy 3 łyżki oleju sezamowego tłoczonego na zimno, 1-2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki płynnego miodu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy kiełkami cebuli.

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

Roszponka, indyk, cukinia, kiełki cebuli

 

SAŁATKI. Sałatka z piersią indyka

Sałata z indykiem i sosem sezamowym

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w minionek s 8 Grudzień, 2013

    Olej sezamowy ma dla mnie zbyt wyrazisty smak, znacznie bardziej lubię sałatki z bezsmakowym olejem rzepakowym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress