Sałatka z tortellini, szynką, brokułem i ciecierzycą

Przez : | 0 Komentarz | On : Marzec 17, 2013 | Kategoria : Menu Wielkanocne, Sałatki

Sałatkę tę szczególnie polecam osobom pragnącym zdrowo się odżywiać, jak też tym którzy są na diecie. Jest nisko kaloryczna i bardzo pożywna, dzięki czemu nasyca na dłużej. Bogata w warzywa dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, a sos na bazie jogurtu naturalnego nie obciąża przewodu pokarmowego.

Do przygotowania sałatki potrzebne będą:

100 g  tortellini (z serem lub pieczarkami)

150 g chudej szynki drobiowej

6 różyczek brokuła

1/2 świeżego ogórka

1 puszka ciecierzycy

1 ogórek kiszony

1/2 małej cebuli

do polania sos chrzanowy –> sposób przygotowania  https://www.kulinarny-blog.pl/sos-chrzanowy-do-mies-i-salatek/

Tortellini gotujemy około 15 minut we wrzącej osolonej wodzie.

Brokuła myjemy i dzielimy na  różyczki. Różyczki blanszujemy poprzez włożenie do wrzącej gotującej się wody na około 5-8 minut.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórka kiszonego w grubszą kostkę, a świeżego w słupki.

Ciecierzycę wyjmujemy z puszki i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.

Składniki do sałatki z tortellini

Składniki do sałatki z tortellini

Wszystkie składniki łączymy w misce, polewamy sosem chrzanowym i dokładnie mieszamy.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

I gotowe!

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress