Wszystkie przepisy wbazylia
Bazyliowe chrusty na słono
Bazyliowe chrusty na słono – składniki: 200 g mąki 10 g masła 2 żołtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka spirytusu 1 łyżka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli smalec do smażenia Bazyliowe chrusty na słono – przygotowanie: Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę bazylii sól... wiecej
Czytaj dalejSałatka z zielonego groszku z wędzonym łososiem
Sałatka z zielonego groszku z wędzonym łososiem – składniki 200 g zielonego groszku 80 g wędzonego łososia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy, lniany lub z wiesiołka – wszystkie dostępne na zdrowy-olej.pl) świeżo zmielony pieprz do smaku Podane składniki wystarcza... wiecej
Czytaj dalejZapiekane penne z wędzonym łososiem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Zapiekane penne z wędzonym łososiem – składniki 200 g penne 100 g wędzonego łososia 100 g suszonych pomidorów 50 g sera długo dojrzewającego (np. grana padano, parmezan) 10 czarnych oliwek kilka liści bazylii 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo zmielony Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 3-4 osób.... wiecej
Czytaj dalejFarfalle z domowym pesto i suszonymi pomidorami
Makaron pełnoziarnisty – właściwości Makarony są źródłem węglowodanów – czyli energii potrzebnej naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybierając makarony starajmy się aby były one z mąki z pełnego przemiału – takie makarony stanowią cenne źródło błonnika, witamin oraz złożonych węglowodanów, dłużej spalanych przez nasz organizm dzięki czemu dłużej czujemy się... wiecej
Czytaj dalejJak zrobić domowe pesto ??
DOMOWE PESTO Domowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna... wiecej
Czytaj dalejSpaghetti z domowym pesto ze świeżych pomidorów
Do przygotowania dania potrzebne będą: 300 g makaronu spaghetti 1 cebula dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 2 średnie pomidory świeża lub suszona bazylia 20 g startego parmezanu 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie... wiecej
Czytaj dalejKlasyczna sałatka caprese
Sałatka caprese to rdzennie włoska przystawka której głównym składnikiem są pomidory i ser mozzarella. Mimo głównych składników danie to nie może obejść się bez oliwy extra vergine i bazylii. Często praktykowane jest dodawanie oliwek oraz rukoli. Danie to podbiło świat swoją delikatnością i wyrafinowanym połączeniem prostych smaków. Caprese do dietetyczna... wiecej
Czytaj dalejCarpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi
Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...
Czytaj dalejOmlet ze szpinakiem i pomidorami
Omlet ze szpinakiem to świetna propozycja lekkiego i pożywnego śniadania. Dodatek bazylii – która ma m.in. działanie łagodzące wzdęcia sprawia, że nasz żołądek lekko znosi proces smażenia. W dodatku dodając warzywa do omletu wzbogacamy nasz jadłospis w witaminy oraz sole mineralne zawarte w świeżym szpinaku, pomidorach i rzeżusze. Do przygotowania... wiecej
Czytaj dalejBazyliowa tarta z pieczarkami, cukinią i parmezanem
Bazyliowa tarta z pieczarkami – SKŁADNIKI SPÓD DO TARTY 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka bazylii 50 ml mleka NADZIENIE 250 g pieczarek 1 średnia cukinia 1 średnia cebula 60 g parmezanu 150 ml śmietany 30% sol, pieprz Podane proporcje wystarczą do przygotowania dania dla około... wiecej
Czytaj dalejPlacki z kaszy gryczanej z marchewką i słonecznikiem
Kasza gryczana stanowi bardzo dobre źródło wartościowego białka roślinnego. Zawiera go od 10 do 16%. Białko to jest znacznie lepiej przyswajalne niż białko zbóż, posiada podobną wartość do białka pochodzącego z roślin strączkowych takich jak soja, fasola, groch oraz jest dobrym źródłem unikatowych aminokwasów – lizyny i tryptofanu których organizm... wiecej
Czytaj dalejPizza calzone z kurczakiem
Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone. Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą: CIASTO: 1 kg... wiecej
Czytaj dalejSałtaka z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Do przygotowania sałatki potrzebne będą: 2 duże piersi drobiowe 1/2 główki sałaty lodowej 1 mały pomidor 1 mały słoiczek suszonych pomidorów 2 garście słonecznika 2 ząbki czosnku 2 garście prażonej cebuli sok z 1/2 cytryny bazylia rozmaryn odrobina mieszanki przypraw do kurczaka pieprz Sałatka wystarcza dla około 4 osób Piersi drobiowe... wiecej
Czytaj dalejSpaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry
Do przygotwania dania potrzebne będą: 250 g spaghetti razowego 150 g pomidorków cherry 200 g kalmarów (w krążkach) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 20 g parmezanu (do posypania) oliwa z oliwek pieprz, sól bazylia odrobina przyprawy do ryb Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób Kalmary rozmrażamy w... wiecej
Czytaj dalejPenne z pieczarkami i suszonymi pomidorami
Do przygotowania tej wersji makaronu potrzebne będą: 250 g makaronu penne 200 g szynki wieprzowej lub łopatki 200 g pieczarek 1/2 słoiczka suszonych pomidorów garść startego parmezanu bazylia słodka papryka sól, pieprz do smaku Szynkę wieprzową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gdy będzie gotowa wyjmujemy z wody i odstawiamy do... wiecej
Czytaj dalejBazyliowe faworki na słono
Bazyliowe faworki na słono – składniki: 200 g mąki 10 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka spirytusu 1 łyżka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli smalec do smażenia Bazyliowe faworki na słono – przygotowanie Masło ucieramy z żółtkami. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę, śmietanę, łyżkę suszonej bazylii sól i... wiecej
Czytaj dalejZupa krem z pomidorów z bazylią
Zupy kremy to zupy ostatnio bardzo modne. Główną ich zaletą jest przetarta forma składników co sprawia że zupy tego typu są łatwostrawne. Druga zaleta zup kremów, doceniana szczególnie przez rodziców to fakt iż do takiej zupy możemy dodać wartościowe, ale niekoniecznie lubiane przez dzieci warzywa, jak pietruszka, seler czy cebula,... wiecej
Czytaj dalejBazylia – królowa ziół kuchni sródziemnomorskiej
Bazylia – kuchnia śródziemnomorska Bazylia to królowa ziół kuchni śródziemnomorskiej o czym mówi sama jej nazwa – łacińska nazwa “basilikos” wywodzi się z języka greckiego i w dosłownym znaczeniu oznacza “króla”. Zioło to od kilku lat króluje również w kuchni polskiej. W wielu domach wygląda z doniczek przez okna kuchenne, coraz częściej używana... wiecej
Czytaj dalejSmażony łosoś podany na carpaccio z pomidorów
Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się... wiecej
Czytaj dalejRolada na zimno z łososiem i kaparami
Do sporządzenia dania potrzebne będą: 500 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia 50 g kaparów z zalewy 20 g orzechów wloskich sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka musztardy suszona bazylia sól, pieprz Serek mascarpone mieszamy z solą, pieprzem, łyżeczką musztardy, sokiem z cytryny oraz bazylią na jdenolitą masę. Orzechy... wiecej
Czytaj dalej