Wszystkie przepisy wdieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – co jeść a czego unikać

Przez: | 9 komentarzy | W: Marzec 26, 2014 | Kategoria: Artykuły, To warto wiedzieć !

Dieta bezglutenowa. Celiakia – informacje ogólne. Gluten jest mieszaniną białek gluteniny i gliadyny występujących w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. Celiakia to choroba którą charakteryzuje trwała nietolerancja glutenu  (glutenozależna choroba trzewna). Jest to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Organizm po przyjęciu glutenu – czynnika szkodliwego, zaczyna wytwarzać przeciwciała... wiecej

Czytaj dalej

Dorsz w płatkach kukurydzianych (danie bezglutenowe)

Przez: | 1 Komentarz | W: Wrzesień 11, 2013 | Kategoria: Dania rybne

Gluten stanowi swoistą mieszaninę gluteiny i gliadyny czyli krótko mówiąc białek roślinnych. Białka te występują w ziarnach takich zbóż jak pszenica, żyto i jęczmień, stąd osoby nietolerujące glutenu powinny unikać produktów z tych zbóż. Dobry substytut pszenicy, żyta i jęczmienia stanowi ryż i kukurydza. Do sporządzenia mojej propozycji dania dla bezglutenowców potrzebne będą: 200... wiecej

Czytaj dalej

Pożywna sałatka z kurczakiem i pieczonymi młodymi ziemniakami

Przez: | 2 komentarze | W: Sierpień 16, 2013 | Kategoria: Sałatki

Sałatka z kurczakiem i pieczonymi ziemniakami – składniki 10 malutkich, lub 5 średnich młodych ziemniaków 300 g piersi z kurczaka 3 garście rukoli kilka liści sałaty lodowej 2 pomidory 1 cebula dymka ze szczypiorem 3 małe ogórki kiszone sproszkowana słodka papryka zioła prowansalskie 4 łyżki oliwy SOS ‘200 ml jogurtu... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress