Wszystkie przepisy woliwa z oliwek
Lekka sałatka śledziowa
Lekka sałatka śledziowa Ryby, zwłaszcza tłuste ryby morskie to bogate źródło kwasów omega – 3 ...
Czytaj dalejIle wiemy o oliwie z oliwek?
Oliwa z oliwek skład właściwości zastosowanie Oliwa z oliwek – ostatnimi czasy bardzo popularna – stanowi cenne źródło jedno- i wielo- nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniających się m.in. do zachowania równowagi między „złym” i „dobrym” cholesterolem w organizmie. Oliwa z oliwek zawiera 14% tłuszczów nasyconych- niezbyt pożądanych w naszej diecie , 77%... wiecej
Czytaj dalejPieczone plastry pomidora z mozzarellą i roszponką
Pieczone plastry pomidora Pieczone plastry pomidora z oliwą z oliwek to świetny sposób aby “wyciągnąć” z pomidorów jak najwięcej likopenu. Likopen bowiem odporny jest na wysokie temperatury i mało tego właśnie pod wpływem ogrzewania jest najlepiej przyswajalny dla naszego organizmu, tę przyswajalność wspomaga dodana odrobina zdrowego tłuszczu jakim jest oliwa... wiecej
Czytaj dalejPieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem
Pieczone jesienne warzywa z fetą i świeżym rozmarynem Danie to jest ciekawą propozycją innego niż zwykle podania warzyw takich jak cukinia, papryka, bakłażan i ogórek. Nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a ze świeżym rozmarynem, który nada daniu wyrazistości oraz fetą o słonym posmaku smakuje naprawdę rewelacyjnie. Warzywa tak... wiecej
Czytaj dalejJak zrobić domowe pesto ??
DOMOWE PESTO Domowe pesto w przygotowaniu w zasadzie jest bardzo proste – wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Tradycyjne pesto włoskie sporządzane jest z orzechów piniowych, czosnku, bazylii i oliwy extra vergine. Niektóre ze składników bywają trudno dostępne lub nie najtańsze, dlatego można poniższy przepis dowolnie modyfikować jest tylko jedna... wiecej
Czytaj dalejKlasyczna sałatka caprese
Sałatka caprese to rdzennie włoska przystawka której głównym składnikiem są pomidory i ser mozzarella. Mimo głównych składników danie to nie może obejść się bez oliwy extra vergine i bazylii. Często praktykowane jest dodawanie oliwek oraz rukoli. Danie to podbiło świat swoją delikatnością i wyrafinowanym połączeniem prostych smaków. Caprese do dietetyczna... wiecej
Czytaj dalejCarpaccio z łososia z oliwkami i orzechami pistacjowymi
Carpaccio z łososia – składniki: 130 g łososia 30 g parmezanu 50 g orzechów pistacjowych ...
Czytaj dalejSpaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry
Do przygotwania dania potrzebne będą: 250 g spaghetti razowego 150 g pomidorków cherry 200 g kalmarów (w krążkach) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 20 g parmezanu (do posypania) oliwa z oliwek pieprz, sól bazylia odrobina przyprawy do ryb Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób Kalmary rozmrażamy w... wiecej
Czytaj dalejMix kiełków na rukoli i świeżym szpinaku
Kiełki roślin stanowią skoncentrowane źródło witamin, minerałów i białka. Wzmacniają nasz organizm oraz chronią przed wieloma chorobami. Pędy soczewicy groszku i soi poprawiają gęstość kości, pomagają złagodzić objawy menopauzy i chronią przed nowotworem piersi. Soczewica w kiełkach stanowi źródło kwasu foliowego (szczególnie wskazana dla kobiet w ciąży), wzbogaca naszą... wiecej
Czytaj dalejSos winegret
SOS WINEGRET PRZEPIS Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso... wiecej
Czytaj dalej