Wszystkie przepisy wpodgrzybki

Banica z grzybami – pyszny zamiennik tradycyjnych pasztecików

Przez: | 1 Komentarz | W: Grudzień 11, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

BANICA – pochodzenie dania Banica jest tradycyjnym bułgarskim daniem podawanym jako placek z nadzieniem z sera lub w formie ślimaka z farszem w środku. Banicę przyrządza się wyrabiając twarde ciasto z mąki, wody, soli i oleju.  Moja dzisiejsza propozycja to banica z farszem grzybowym. Przepis ten stworzyłam jako nietypową alternatywę... wiecej

Czytaj dalej

Świąteczne uszka do barszczu

Przez: | 5 komentarzy | W: Grudzień 8, 2013 | Kategoria: Dania mączne, Menu Wigilijne

świąteczne uszka do barszczu

uszka do barszczu – składniki CIASTO 250 g mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko około 150 ml ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy z oliwek FARSZ 300 g obgotowanych grzybów (borowiki, podgrzybki itp.) 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka, tymianek Przepis na pyszny wigilijny barszcz... wiecej

Czytaj dalej

Kapusta z grzybami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 18, 2012 | Kategoria: Menu Wigilijne

Dobroczynne własciwości kiszonej kapusty znane były już od dawna. Grecy zalecali ją jako lek na bezsenność, Rzymianie uważali zaś, że zapewnia siłę i długowieczność. Używana była także przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi, a to za sprawą dużej ilości witaminy C która znajduje się właśnie w kiszonej kapuście.  Obecnie wiele... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress