Wszystkie przepisy wprzeciwutleniacze

Ile wiemy o oliwie z oliwek?

Przez: | 1 Komentarz | W: 6 lipca, 2014 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Oliwa z oliwek skład właściwości zastosowanie Oliwa z oliwek – ostatnimi czasy bardzo popularna – stanowi cenne źródło jedno- i wielo- nienasyconych kwasów tłuszczowych przyczyniających się m.in. do zachowania równowagi między „złym” i „dobrym” cholesterolem w organizmie. Oliwa z oliwek zawiera 14% tłuszczów nasyconych- niezbyt pożądanych w naszej diecie , 77%... wiecej

Czytaj dalej

Sezam – właściwości, pochodzenie, wartość odżywcza

Przez: | 0 Komentarz | W: 8 czerwca, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

SEZAM – POCHODZENIE Nasiona sezamu pochodzą z jednorocznej rośliny oleistej uprawianej w Indiach, Chinach oraz w Gwatemali, Meksyku, Sudanie, Egipcie. Jednakże Indie i Chiny są największym producentem i dystrybutorem sezamu do innych krajów. Głównym produktem otrzymywanym z sezamu jest olej sezamowy, tłoczony na zimno. Zawiera 46% tłuszczów jednonienasyconych, 41% wielonienasyconych... wiecej

Czytaj dalej

Czym są WOLNE RODNIKI i jak wpływają na nasz organizm.

Przez: | 0 Komentarz | W: 27 maja, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Funkcjonowanie ludzkiego organizmu jest nieodłącznie związane z ciągłym wydatkowaniem energii. Jednym ze składników potrzebnym do produkowania energii oraz prowadzenia wielu przemian biochemicznych jest tlen. W procesie metabolizmu każda komórka ciała zużywa tlen przekształcając go w jego reaktywne formy czyli wolne rodniki. Czym są WOLNE RODNIKI i co warto o nich... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress