Wszystkie przepisy wZioła

Rzeżucha – Wielkanocna mała wielka roślina

Przez: | 0 Komentarz | W: Kwiecień 9, 2014 | Kategoria: Menu Wielkanocne, To warto wiedzieć !

RZEŻUCHA – informacje ogólne Rzeżucha jest niewielką rośliną najczęściej wysiewaną na początku wiosny, tuż przed Wielkanocą, stąd właśnie zaczęto kojarzyć ją właśnie z tym świętem, stała się obok jajek i żurku kolejnym jego symbolem. Rzeżucha oprócz estetycznego, dekoracyjnego wyglądu posiada również dużo prozdrowotnych właściwości. Oto niektóre z nich: 1. Rzeżucha... wiecej

Czytaj dalej

Gnocchi (kopytka) z wędzonym łososiem i prażonymi pestkami dyni

Przez: | 1 Komentarz | W: Listopad 9, 2013 | Kategoria: Dania mączne

GNOCCHI KOPYTKA Aby zrobić idealne gnocchi czyli kopytka warto poznać kilka ważnych zasad i tu odsyłam do wpisu Jak zrobić idealne włoskie gnocchi?? Gnocchi z wędzonym łososiem i pestkami dyni to propozycja sytego dania ziemniaczano-mącznego mogącego z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Danie to wzbogaciłam o wartościowe składniki zamieniając zwykłą białą... wiecej

Czytaj dalej

Kulinarnie w Kaliningradzie

Przez: | 3 komentarze | W: Lipiec 26, 2013 | Kategoria: To warto wiedzieć !

Kulinarne skarby Kaliningradu Obwód Kaliningradzki jest częścią Rosji graniczącą z Polską i Litwą oraz od zachodu z Morzem Bałtyckim. Dla Polaków podróż do Kaliningradu – stolicy obwodu Kaliningradzkiego, położonej u ujścia Pregoły do Bałtyku, to możliwość poznania i spróbowania wielu produktów nie tylko przepełnionych wpływami kultury rosyjskiej ale także kultur... wiecej

Czytaj dalej

Bazylia – królowa ziół kuchni sródziemnomorskiej

Przez: | 0 Komentarz | W: Styczeń 6, 2013 | Kategoria: Makarony, To warto wiedzieć !

Bazylia – kuchnia śródziemnomorska Bazylia to królowa ziół kuchni śródziemnomorskiej o czym mówi sama jej nazwa – łacińska nazwa “basilikos” wywodzi się z języka greckiego i w dosłownym znaczeniu oznacza “króla”.  Zioło to od kilku lat króluje również w kuchni polskiej. W wielu domach wygląda z doniczek przez okna kuchenne, coraz częściej używana... wiecej

Czytaj dalej

Razowe penne z paskami schabu i warzywami

Przez: | 0 Komentarz | W: Grudzień 2, 2012 | Kategoria: Makarony

Do sporządzenia tego dania potrzebne będą: 250 g makaronu penne (razowego) 200 g schabu 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży ogórek konserwowy 1 pomidor 2 ząbki czosnku 20 g parmezanu pieprz, sól szczypta ostrej papryki bazylia Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki,... wiecej

Czytaj dalej

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress