Smażony łosoś podany na carpaccio z pomidorów

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 1, 2013 | Kategoria : Dania rybne, Przystawki i przekąski

Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio

łosoś na carpaccio z pomidorów

Przepis na łososia na carpaccio z pomidorów to propozycja zdrowego dania obiadowego, przystawki lub kolacji. Jeśli danie to ma stanowić kolację niech będzie to danie  nie tylko zdrowe ale i dietetyczne czyli  łososia nie smażymy ale pieczemy w folii – co sprawi, że stanie się lekkostrawny i zanim ułożymy się do snu nasz organizm poradzi sobie z jego strawieniem.

Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio SKŁADNIKI:

200 g łososia

1 pomidor

1 mała czerwona cebula

koperek

sok z 1/2 cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

bazylia

pieprz, sól do smaku

Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio PRZYGOTOWANIE

Łososia kroimu w paski, polewamy dwiema łyżkami oliwy, dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny, posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki aby się zamarynował.

Z umytego wcześniej pomidora wydrążamy środek i kroimy go w bardzo cienkie plastry.  Plastry pomidora układamy na talerzu tak by delikatnie na siebie nachodziły. Czerwoną cebulę siekamy w bardzo drobna kosteczkę i posypujemy nią pomidory. Świeżą bazylię drobno kroimy i również układamy na pomidorach. Całość polewamy dwiema łyżkami oliwy, posypujemy pieprzem i odrobiną soli.

Łososia smażymy 8-10 minut na rozgrzanej patelni. Następnie układamy na pomidorach.

Dekorujemy cząstką cytryny i koprem lub świeżą bazylią.

Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio

smażony łosoś na carpaccio z pomidorów

Smażony łosoś na pomidorowym carpaccio

smażony łosoś na carpaccio z pomidorów

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress