Sos balsamiczno-malinowy

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 2, 2012 | Kategoria : Sosy

Ten sos szczególnie lubię. Cechuje go słodki smak zrównoważony kwaskowatym posmakiem i wyrazistością jaki nadaje mu ocet balsamiczny. Ponadto jest banalnie łatwy do wykonania. Świetnie komponuje się z serami, mięsami. Jest dobrym łącznikiem smaków wyrazistych jak feta, sery pleśniowe, oliwki, ze słodyczą owoców jak winogrona, ananas czy maliny.

Do wykonania sosu potrzebne będą:

100 ml soku malinowego

50 ml octu balsamicznego

250 ml oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

pieprz, sól do smaku

Łączymy sok malinowy z octem balsamicznym i z sokiem z cytryny. Następnie energicznie mieszając wtłaczamy oliwę do momentu aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

I gotowe!;]

Dobrze jeśli w domowej spiżarni znajdziemy sok malinowy babcinej roboty:). Jest znacznie zdrowszy od tych z półek sklepowych.

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress