Sos chrzanowy – do mięs i sałatek

Przez : | 0 Komentarz | On : Marzec 17, 2013 | Kategoria : Menu Wielkanocne, Sosy

sos chrzanowy

Sos ten jest bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie smakuje z mięsami na zimno oraz jako dodatek do sałatek lub nawet do samej sałaty. Jego dodatkowym atutem jet niska kaloryczność. Smakuje o niebo lepiej niż gotowe sosy w słoikach a do tego w przygotowaniu  jest od nich tańszy. 

Do przygotowania sosu potrzebne będą:

200 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka chrzanu

1 łyżeczka musztardy dijon

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

pieprz, sól do smaku

Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny oraz chrzanem i musztardą, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli do smaku i gotowe. Sos można wzbogacić koperkiem, natką pietruszki lub innymi świeżo posiekanymi ziołami – w zależności od jego przeznaczenia.

Sos chrzanowy

Sos chrzanowy

 

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress