Sos czosnkowy

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 6, 2013 | Kategoria : Sosy

SOS CZOSNKOWY

Sos czosnkowy szczególnie polecam do ryb oraz białych mięs na zimno. Świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek oraz dodatek do grzanek czy pizzy. W przygotowaniu jest bardzo prosty. Zapewniam, że jeśli zrobicie ten sos w domu chociaż raz na prawdziwym jogurcie z dodatkiem  samych naturalnych składników (czosnek, koper, bazylia itp.) nie sięgniecie nigdy więcej po sklepowe tego typu produkty!

Czasem kiedy przebywam w sklepie szukając produktów do przepisów na bloga i widzę osoby bezmyślnie pakujące do koszyków wszystko co w słoiku, nie patrząc nawet na etykietę dziwi mnie to bardzo, z naciskiem na BARDZO, bo przecież tak niewiele potrzeba aby zrobić coś zdrowego i pysznego samodzielnie w domu bez nakładu olbrzymich kosztów i wysiłku. Zdaję sobie sprawę także z tego, że głównym winowajcą takiego zachowania jest reklama i jej wpływ na potencjalnego konsumenta. Pamiętajcie jeśli czegoś nie wiecie – doczytajcie, skonfrontujcie, ale nigdy nie ufajcie ślepo komuś kto zarabia na was olbrzymie pieniądze!

…a teraz do rzeczy 🙂

SOS CZOSNKOWY składniki:

300 ml jogurtu naturalnego

1/3 pęczka kopru

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

SOS CZOSNKOWY przygotowanie:

Koper myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy z łupiny i również drobno siekamy. Następnie oba składniki łączymy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze jeśli sos przed podaniem spędzi chwilę w lodówce tak by czosnek “przegryzł” się z innymi składnikami.

I gotowe!

sos czosnkowy

sos czosnkowy

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress