Sos miodowo-cytrynowy

Przez : | 3 komentarze | On : Styczeń 15, 2013 | Kategoria : Sosy

Do sporządzenia sosu potrzebne będą:

2 łyżki miodu

sok wyciśnięty z dwóch cytryn

skórka otarta z 1/2 cytryny

4 łyżki oliwy

sol, pieprz do smaku

Miód podgrzewamy aby uzyskał płynną konsystencję i łączymy z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeżeli sos wyszedł za rzadki wtłaczamy oliwę aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.

Sos można wzbogacić drobno posiekaną świeżą bazylią. Bazylia nada sosowi przyjemnego aromatu który świetnie komponuje się z aromatem cytryny.

Sos miodowo-cytrynowy świetnie nadaje się jako dodatek do sałat jak rukola czy roszponka jak też sałatek z warzyw i owoców. Dobrze komponuje się z deserami lodowymi, deserami z serka mascarpone oraz naleśnikami na słodko. Przygotowując ten sos do deserów zamiast oliwy dodaję więcej miodu tak by sos był słodszy niż normalnie. Sporządzając go do deseru nie dodaję również pieprzu.

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Beata s 26 Marzec, 2015

    Pani Justyno sosik przepyszny:) Tego smaku poszukiwałam. Pozdrawiam

  2. Napisane w Beata s 19 Czerwiec, 2015

    Doskonały sosik:) Piszę tak jak moja imienniczka….. poszukiwany przeze mnie smaczek. Dziękuję

  3. Napisane w Riczi s 18 Kwiecień, 2017

    Jest super – pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress