Sos winegret

Przez : | 0 Komentarz | On : Grudzień 2, 2012 | Kategoria : Sosy

SOS WINEGRET PRZEPIS

Sos winegret jest jednym z najpopularniejszych sosów używanych do surówek i sałatek. Jego specyficzny słodko – kwaskowaty smak sprawia, że w zasadzie z każdym warzywem smakuje dobrze. Jest orzeźwiający więc świetnie sprawdza się podczas letnich spotkań w ogrodzie przy grillu, bo nic nie smakuje lepiej jak mięso z grilla podane z letnimi warzywami w sosie winegret!

Sos ten wywodzi się z kuchni francuskiej, o czym mówi sama  nazwa vinaigre z francuskiego znaczy ocet, który stanowi jeden z głównych składników sosu. Jego historia sięga 100 lat wstecz.

Pierwotnie głównym jego składnikiem była oliwa, ocet, pieprz i sól. Szukając nowych smaków francuzi zaczęli wzbogacać go o inne specyficzne dodatki jak  musztarda, sok z cytryny lub limonki,  drobniutko posiekana cebula, różne przyprawy i zioła. Stąd we współczesnej kuchni znamy kilka a nawet kilkanaście jego odmian, w zależności od przeznaczenia.

Mi osobiście najbardziej smakuje winegret sporządzony z soku z cytryny, oliwy, czosnku i bazylii.

sos winegret przepis

Do sporządzenia mojej wersji sosu winegret potrzebne będą:

sok wyciśnięty z 2 cytryn

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka suszonej bazylii (można zastąpić świeżą, drobno posiekaną)

250 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

Sos jest bardzo prosty do wykonania. Czosnek drobno siekamy. W wysokim naczyniu łączymy czosnek z sokiem z cytryny, bazylią i cukrem. Mieszając (najlepiej trzepaczką na średnich obrotach) powoli wtłaczamy oliwę do momentu aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i GOTOWE!

sos winegret przepis

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress