Spaghetti z domowym pesto ze świeżych pomidorów

Przez : | 0 Komentarz | On : Maj 31, 2013 | Kategoria : Makarony

Do przygotowania dania potrzebne będą:

300 g makaronu spaghetti

1 cebula dymka ze szczypiorem

1 ząbek czosnku

2 średnie pomidory

świeża lub suszona bazylia

20 g startego parmezanu

2 łyżki oliwy

sól, świeżo zmielony pieprz

Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 2 osób.

Składniki na spaghetti z domowym pesto z pomidorów

Składniki na spaghetti z domowym pesto z pomidorów

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15-20 minut.

Cebulę dymkę kroimy w pół pióra a szczypior w cienkie  paski. Czosnek obieramy  i drobno siekamy.

Pomidory, jeśli mamy wrażliwy żołądek parzymy i obieramy ze skórki. Następnie miksujemy je razem z 2 łyżeczkami suszonej bazylii lub garścią świeżej.

 Na dwóch łyżkach oliwy przesmażamy dymkę, szczypior i czosnek. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Całość trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, do momentu aż odparuje nadmiar soku z pomidorów.

Do tak przygotowanego pesto dodajemy makaron i całość trzymamy na średnim ogniu około 5-8 minut.

Makaron porcjujemy na talerzu, obsypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkiem bazylii.

To szybkie i bardzo smaczne, bezmięsne danie.

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress