Spaghetti z kalmarami i pomidorkami cherry

Przez : | 0 Komentarz | On : Styczeń 29, 2013 | Kategoria : Makarony

Do przygotwania dania potrzebne będą:

250 g spaghetti razowego

150 g pomidorków cherry

200 g kalmarów (w krążkach)

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka szczypioru

20 g parmezanu (do posypania)

oliwa z oliwek

pieprz, sól

bazylia

odrobina przyprawy do ryb

Z podanych składników sporządzimy danie dla 3 osób

Składniki

Składniki

Kalmary

Kalmary

Kalmary rozmrażamy w zimnej wodzie, następnie płuczemy je i osuszamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy do lodówki.

Makaron gotujemy od wrzącej wody (posolonej, z dodatkiem oliwy) około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie przelewamy obficie wodą.

Spaghetti

Spaghetti

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek i część szczypioru, następnie dodajemy kalmary i smażymy okolo 10 minut aż kalmary zmiękną i nabiorą białego, szklistego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością bazylii. Gdy kalmary będą już dobre na patelnię dokładamy makaron i pokrojone na połówki pomidory cherry. Całość trzymamy na ogniu około 5-7 miut od czasu do czasu mieszając, ale delikatnie by nie zmiażdżyć pomidorków. Doprawiamy jeszcze do smaku, ponieważ makaron chłonie przyprawy i danie może okazać się mało wyraziste. Jeśli makaron jest zbyt suchy dodajemy podczas smażenia oliwę.

Całość porcjujemy na talerz posypujemy startym parmezanem oraz posiekanym szczypiorem.

Spaghetti z kalmarami

Spaghetti z kalmarami

 

Spaghetti z kalmarami i pomidorami cherry

Spaghetti z kalmarami i pomidorami cherry



Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress