Staropolski piernik z bakaliami (wersja z mąką pełnoziarnistą)

Przez : | 0 Komentarz | On : Listopad 19, 2013 | Kategoria : Menu Wigilijne, Wypieki

Staropolski piernik z bakaliami

Piernik w polewie czekoladowej

Staropolski piernik z bakaliami

Składniki

1/2 szklanki brązowego cukru (około 100 g )

2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 jajko

150 – 200 g różnych bakalii (morele, żurawina, śliwki)

100 g masła

3 łyżki płynnego, naturalnego miodu (ja użyłam miodu domowej produkcji z mniszka lekarskiego)

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 całej pomarańczy lub suszona zmiksowana na bardzo drobno

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sproszkowanego imbiru

100 g wiórków kokosowych do posypania piernika

tłuszcz do wysmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

POLEWA

3 czubate łyżki pitnej czekolady

2-3 łyżki wrzątku

Staropolski piernik z bakaliami

Piernik staropolski

Przygotowanie

Brązowy cukier podgrzewamy na małym ogniu, na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając by się nie przypalił. Następnie zdejmujemy z palnika i ostrożnie dolewamy 1/2 szklanki wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy karmel wystygnie dodajemy do niego kakao i miód i podgrzewając na bardzo wolnym ogniu cały czas dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową aż masa będzie gładka i jednolita, wtedy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Bakalie kroimy w drobną kostkę.

Do wystudzonej masy z karmelu, kakaa i miodu dodajemy 1 jajko, przyprawy korzenne (cynamon, imbir i skórkę z pomarańczy) i dokładnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy do niego roztopione masło (również małymi porcjami) i dokładnie mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Na koniec wsypujemy bakalie dwa obroty drewnianą łyżką i można przekładać piernikowe ciasto do formy (wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) okrągłej lub prostokątnej – tu już według uznania:)

Piernik pieczemy wkładając do gorącego piekarnika w temp. 150 St. C około 50 minut.

Upieczony piernik odstawiamy do wystygnięcia.

Staropolski piernik z bakaliami

Piernik po upieczeniu

Przygotowanie polewy

3 łyżki czekolady zalewamy 2 łyżkami wrzątku i energicznie mieszamy aż czekolada będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną polewą oblewamy piernik i odstawiamy do wystygnięcia.

Na koniec garść wiórków i gotowe.

Polecam!

Staropolski piernik z bakaliami

piernik z polewą

 

Staropolski piernik z bakaliami

Świąteczny piernik

 

Piernik z listkami miety

Piernik z listkami miety

 

Świąteczne ciasta

Świąteczne ciasta

 

Piernik z wiórkami

Piernik z wiórkami

 

Staropolski piernik z bakaliami

Piernik z chmurką

Share This Post!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress