Świąteczne uszka do barszczu

Przez : | 5 komentarzy | On : Grudzień 8, 2013 | Kategoria : Dania mączne, Menu Wigilijne

świąteczne uszka do barszczu

uszka do barszczu – składniki

CIASTO

250 g mąki pełnoziarnistej

1/2 łyżeczki soli

1 żółtko

około 150 ml ciepłej wody

2-3 łyżki oliwy z oliwek

FARSZ

300 g obgotowanych grzybów (borowiki, podgrzybki itp.)

1 średnia cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz, papryka, tymianek

Przepis na pyszny wigilijny barszcz znajdziecie tu https://www.kulinarny-blog.pl/swiateczny-barszcz-czerwony/

uszka do barszczu

Barszcz z uszkami

uszka do barszczu – przygotowanie

FARSZ

Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone, obgotowane wcześniej grzyby. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu około 20 minut. Cala woda powinna odparować.

Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie mielimy w maszynce do mięsa.

W smaku farsz powinien być wyrazisty dlatego przed porcjowaniem należy go spróbować i ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami jak np. tymianek

CIASTO

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, żółtko oraz około 150 ml ciepłej wody. Ciasto zagniatamy aż będzie miękkie i gładkie. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę zarabiamy. Następnie z ciasta formujemy duży płat i skrapiamy go oliwa z oliwek (około 2 łyżki) – ciasto nadal wyrabiamy aż wchłonie cały tłuszcz. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy ją mąką, zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na pół godziny do godziny.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną z nich wałkujemy na podłużny placek o grubości około 2 mm.

Z każdego placka wykrawamy kwadraty o boku 3 cm. Na każdym kładziemy łyżeczką farsz.

uszka do barszczu

Ciasto i farsz na uszka

Kwadraty z farszem składamy po skosie.

uszka do barszczu

Formowanie uszek

Brzegi dokładnie zaciskamy i łączymy dwa przeciwlegle końce trójkątów, tak by powstały uszka.

uszka do barszczu

Uszka

 

uszka do barszczu

Uszka przed gotowaniem

Uszka gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu aż wypłyna na wierzch.

Serwujemy ze świątecznym barszczem.

uszka do barszczu

Uszka z mąki pełnoziarnistej

 

Uszka w barszczu

Uszka w barszczu

Uszka w barszczu

Uszka w barszczu

 

Share This Post!

Komentarze

  1. Napisane w Paweł s 9 Grudzień, 2014

    Święta już tyle co ich nie widać. Zawsze uwielbiałem tą atmosferę i dobre jedzenie podczas wspólnej kolacji wigilijnej. Barszcz z uszkami to jedna z moich ulubionych potraw. Tak więc nie mogę się już doczekać tych wyjątkowych chwil wspólnie z całą rodziną. Przepis oczywiście znam i na pewno go wykorzystam, przy przygotowywaniu wigilijnych potraw.

  2. Napisane w Howto s 10 Grudzień, 2014

    Moja mama robi identyczne, polecam.

  3. Napisane w Radosław s 10 Grudzień, 2014

    Nie wiem jak Wy ale ja osobiście to już od jakiegoś miesiąca wyczekuję wigilii i świątecznych uszek! Uwielbiam ten smak i mógłby je jeść ciągle. Szkoda, ze w naszych domach goszczą tylko w ten jeden grudniowy wieczór

  4. Napisane w Soniak s 30 Grudzień, 2014

    Wyglądają przepysznie!

  5. Napisane w Łukasz s 15 Styczeń, 2015

    Mnie zawsze na święta jest uszek mało bo tyle tego wszystkiego na stole, spróbować trzeba wszystkiego i na uszka miejsca nie ma. Dlatego i w ciągu roku nie raz je kupuję Przepis bardzo fajny, super, że używa jest mąka pełnoziarnista a nie zwykła pszenna. No i kupne mogą się przez nimi chować 🙂 Mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress