Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Przez : | 1 Komentarz | On : Kwiecień 13, 2013 | Kategoria : Dania mięsne, Przystawki i przekąski

Tatar wołowy – befsztyk tatarski

Tatar z polędwicy wołowej nazywany inaczej befsztykiem tatarskim jest najpopularniejszą na świecie  przystawką z surowej wołowiny, dorównuje mu jedynie carpaccio. Tatar świetnie komponuje się z korniszonami, cebulą i marynowanymi grzybami oraz surowym żółtkiem – to nieodłączne elementy tej przystawki. Przy kieliszku wysokoprocentowego alkoholu jest niezrównanym zawodnikiem:)

Przygotowując tatara należy bezwzględnie pamiętać o zachowaniu higieny zwłaszcza pracując z surowymi jajkami i mięsem. Najbardziej ryzykownym produktem są surowe jaja (salmonella), stąd należy jajko przed użyciem zanurzyć we wrzątku. Mięso musi być wysokiej jakości – najlepsza jest polędwica wołowa oraz jak najświeższe. Tatara należy spożyć zaraz po przygotowaniu. Jeśli od przyjścia gości dzieli nas godzina czasu, niech ten czas tatar spędzi w lodówce!!

Tatar wołowy - befsztyk tatarski

Tatar wołowy

Do sporządzenia befsztyka tatarskiego potrzebne będą:

150 g polędwicy wołowej

6 marynowanych pieczarek (lub innych grzybów: kurki, podgrzybki)

1 średni korniszon

1/2 małej czerwonej cebuli

1 jajko

1 łyżeczka musztardy dijon

20-50 ml wody niegazowanej

2 kromki pieczywa razowego

sól, pieprz świeżo zmielony

Tatar wołowy - befsztyk tatarski

Tatar wołowy

Tatar wołowy – befsztyk tatarski PRZYGOTOWANIE

Polędwicę wołową (koniecznie jak najświeższą i dobrze schłodzoną) za pomocą bardzo ostrego noża drobno siekamy – ten sposób najlepiej wydobywa smak surowej wołowiny mimo że jest dość pracochłonny, to szczególnie go polecam. Alternatywą dla siekania mięsa jest jego zmielenie na maszynce do mięsa.

Rozdrobnioną wołowinę łączymy z kilkoma łyżkami wody niegazowanej aby nadać pulchności potrawie. Dodajemy również 1 łyżeczkę musztardy dijon oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Pieczarki, cebulę i korniszony kroimy według uznania. Najczęściej praktykowaną metodą jest pokrojenie w drobną kostkę. Można jednak tatara zjeść na chlebie z ułożonym w słupkach korniszonem, polówką pieczarki i plastrem cebuli. Tu można naprawdę wykazać się dowolnością.

Tatar wołowy - befsztyk tatarski

Tatar wołowy

Befsztyk tatarski serwujemy z żółtkiem jaja oraz z razowym pieczywem z masłem lub bez. Świeżo zmielony pieprz to konieczność!

Tatar wołowy - befsztyk tatarski

Tatar wołowy

Share This Post!

Komentarz

  1. Napisane w Aga s 18 Styczeń, 2015

    Świetnie wygląda, propozycja podania tatara w cebuli prezentuje się naprawdę dobrze. Ja dodaję jeszcze słodkiej i ostrej papryki do tatara.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress